ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Θα συνομιλήσουμε την Πιονγιάνγκ μόνο υπό τις κατάλληλες συνθήκες

Τραμπ: Θα συνομιλήσουμε την Πιονγιάνγκ μόνο υπό τις κατάλληλες συνθήκες
REUTERS/Jonathan Ernst

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνομιλήσουν με την Βόρεια Κορέα, όμως μόνο «υπό τις κατάλληλες συνθήκες». Αυτό δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μια μέρα μετά την δήλωση υψηλόβαθμης βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας ότι η Πιονγιάνγκ είναι ανοιχτή για συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

«Υπήρξαμε πολύ σκληροί με εκείνους, επομένως, για πρώτη φορά, θέλουν να (μας) μιλήσουν και θα δούμε τι θα συμβεί» είπε ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τους κυβερνήτες των ομοσπονδιακών Πολιτειών στην Ουάσιγκτον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η Κίνα έχει κάνει περισσότερα αναφορικά με το θέμα της Βόρειας Κορέας σε σύγκριση με το παρελθόν ανταποκρινόμενη στο αίτημα της αμερικανικής διοίκησης. Ωστόσο, όπως τόνισε, πολλά αγαθά εισάγονται στη Βόρεια Κορέα μέσω της Ρωσίας, παρά τις κυρώσεις σε βάρος της Πιονγιάνγκ.

Η προεδρία της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε χθες ότι η Βόρεια Κορέα είναι «διατεθειμένη» να συνομιλήσει με τις ΗΠΑ έπειτα από τη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπία της στην τελετή λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Η αποστολή της Πιονγιάνγκ «συμφωνεί ότι οι διακορεατικές συνομιλίες και οι σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ πρέπει να βελτιωθούν ταυτόχρονα» υπογραμμίζεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε η Σεούλ.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, την Παρασκευή, η Ουάσιγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Την Κυριακή η Πιονγιάνγκ χαρακτήρισε την αμερικανική απόφαση «πράξη πολέμου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ