ΚΟΣΜΟΣ

Εν πλω για την Κύπρο ερευνητικό πλοίο της ExxonMobil

Εν πλω για την Κύπρο ερευνητικό πλοίο της ExxonMobil
REUTERS/Cyprus Public Information Office/Handout/File Photo

Προς την Κύπρο πλέει ένα εκ των δύο ερευνητικών πλοίων της αμερικανικής εταιρίας ExxonMobil.

Πρόκειται για το ερευνητικό πλοίο Ocean Investigator, το οποίο, σύμφωνα με το sigmalive, που επικαλείται το marinetraffic, αναχώρησε την Κυριακή από το Λαύριο και αναμένεται να φτάσει στη Λεμεσό στις 14 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ExxonMobil έχει προγραμματισμένη γεώτρηση στο τεμάχιο «10», της Κυπριακής ΑΟΖ για τον Οκτώβριο την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να εκδίδει παράνομές NAVTEX στην περιοχή.

Με την τελευταία της Navtex η Τουρκία δεσμεύει τεράστια θαλάσσια περιοχή, περιμετρικά της ΑΟΖ, περικυκλώνοντας ουσιαστικά την Κύπρο και επικαλύπτοντας μικρό τμήμα του οικοπέδου 10, για την περίοδο 11 με 18 Μαρτίου και 22 με 29 Μαρτίου.Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το σταθμό της Αττάλειας, η Navtex αφορά διενέργεια άσκησης πολεμικού σκάφους με τη ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής.

Ωστόσο το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι εξέδωσε αntinavtex, με την οποία αναφέρει ότι η νέα τουρκική Navtex (οδηγία προς ναυτιλομένους) δεν έχει την έγκριση των κυπριακών Αρχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ