ΚΟΣΜΟΣ

Νέα «πυρά» Ερντογάν κατά της Ε.Ε. και της Ελλάδας

Νέα «πυρά» Ερντογάν κατά της Ε.Ε. και της Ελλάδας
REUTERS/Umit Bektas

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της χώρας μας προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στήριξη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, λέγοντας ότι «τους έδωσαν 400 δισ. ευρώ».

«Όταν χώρες με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο έχουν προβλήματα, τους βοηθούν, φυσικά με ανταλλάγματα» είπε ο Ερντογάν, και συνέχισε: «Αλλά όταν η Τουρκία έχει προβλήματα της γυρνάνε την πλάτη. Ακόμη και έτσι, όμως, εμείς λέμε ότι θα κάνουμε θυσίες και θα τα καταφέρουμε μόνοι μας».

Έσπευσε δε, να συμπληρώσει ότι «το τουρκικό έθνος δεν περίμενε ποτέ κανέναν στην ιστορία του και πως ό,τι κατάφερε, το κατάφερε με τη δύναμη της καρδιάς του».

Για την Αφρίν

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε σήμερα και στην Αφρίν, λέγοντας ότι «αν το θέλει ο θεός» η πόλη θα πέσει μέχρι σήμερα το βράδυ. «Σύντομα η Τουρκία θα συντρίψει τους μαχητές στο βόρειο Ιράκ» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Τσεκάρουμε τις φωλιές των τρομοκρατών στο βόρειο Ιράκ σε κάθε ευκαιρία. Σύντομα θα συντρίψουμε τους τρομοκράτες εκεί», σημείωσε ο Ερντογάν.

Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη εξαπολύουν τακτικά επιδρομές κατά των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διατηρεί στρατόπεδα στα βουνά του βορείου Ιράκ, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία.

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει χθες πως οι τουρκικές δυνάμεις περικύκλωσαν πλήρως την πόλη.

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη πως οι άμαχοι της Αφρίν απομακρύνονται με αυτοκίνητα μέσω ενός ειδικού διαδρόμου.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι η Τουρκία και η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μια κοινή στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών στο Ιράκ μετά τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα αυτή που έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Μάιο.

«Πράσινο φως» από την Κομισιόν για το δεύτερο οικονομικό πακέτο προς την Τουρκία

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν λίγη ώρα προτού η Κομισιόν ανάψει το «πράσινο φως» για δεύτερο οικονομικό πακέτο 3 δισ. ευρώ για να βοηθήσει την Άγκυρα να φροντίσει τους Σύρους πρόσφυγες, που βρίσκονται στο έδαφός της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ