ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας
REUTERS/David W. Cerny

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο  παραιτήθηκε σήμερα, Πέμπτη, έπειτα από δύο εβδομάδες πολιτικής αναταραχής και μαζικών διαδηλώσεων, που πυροδότησε η δολοφονία του 27χρονου δημοσιογράφου Γιάν Κούτσιακ, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος Αντρέι Κίσκα αποδέχθηκε την παραίτηση του Φίτσο κατά τη διάρκεια τελετής και ανέθεσε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Πέτερ Πελεγκρίνι να αναλάβει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Σημειώνεται πως την παραίτηση του Φίτσο ζητούσε η αντιπολίτευση, ωστόσο δεν είναι η μόνη καθώς την περασμένη Δευτέρα και ο υπουργός ΕσωτερικώνΡόμπερτ Κάλινακ άφησε τα καθήκοντά του, λέγοντας ότι είναι σημαντικό για να διατηρηθεί η σταθερότητα.

Η παραίτηση Κάλινακ, ο οποίος ήταν εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, είχε γίνει πάγιο αίτημα των διαδηλωτών που κατακλύζουν τους δρόμους της χώρας.

Ο θάνατος του Κούτσιακ, ο οποίος ερευνούσε για υποθέσεις απάτης, στις οποίες εμπλέκονταν επιχειρηματίες που είχαν σχέσεις με πολιτικούς, προκάλεσε τη δημόσια οργή για την μη πάταξη της διαφθοράς στη χώρα.

Την Παρασκευή έγιναν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχει δει η Σλοβακία μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989, καθώς σε αυτές υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περίπου 50.000 άνθρωποι μόνον στην Μπρατισλάβα και χιλιάδες άλλοι σε άλλες πόλεις της χώρας.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου του Φίτσο και την διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τον θάνατο του Κούτσιακ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ