ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Σκριπάλ: Αποφασισμένη για αντίμετρα κατά της Βρετανίας η Ρωσία

Υπόθεση Σκριπάλ: Αποφασισμένη για αντίμετρα κατά της Βρετανίας η Ρωσία
REUTERS

Σε έντονους τόνους συνεχίζεται το διπλωματικό μπρα-ντε-φερ μεταξύ της Ρωσίας και της Βρετανίας για την δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα στο βρετανικό έδαδος, με το ζήτημα να απασχολεί τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα συζητήσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, όσο και τις ΗΠΑ που φαίνεται να τάσσονται προς το πλευρό του Λονδίνου. Την ίδια ώρα, η Ρωσία εμφανίζεται αποφασισμένη για αντίμετρα. 

 

«Δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι η Ρωσία συνδέεται με την επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία», επανέλαβε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Ντόναλντ Τραμπ περί σαφών αποδεικτικών στοιχείων.

«Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη απόδειξη (για τη ρωσική εμπλοκή)… Το όλο κύμα (τέτοιου είδους δηλώσεων) προέρχεται από τη Βρετανία» είπε ο Πεσκόφ, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Με τη σειρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Μαρία Ζαχάροβα ανακοίνωσε πως: «Όλες οι αποφάσεις σχετικά τα αντίμετρα που αφορούν το Λονδίνο έχουν ληφθεί και σύντομα θα ενημερωθεί γι' αυτά η βρετανική πλευρά και η κοινή γνώμη», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέριες για το ζήτημα.

Στη σύνοδο κορυφής η υπόθεση Σκριπάλ

Η υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του προστέθηκε στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διεξαχθεί στις 22 και 23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Το θέμα «θα συζητηθεί το βράδυ της επόμενης Πέμπτης» και «αναμένουμε τα (γραπτά) συμπεράσματα» μετά τη λήξη της συνόδου, είπε διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τζόνσον: Ο Πούτιν πίσω από την δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ – Αντίδραση από το Κρεμλίνο

Νωρίτερα, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, τόνισε πως είναι εξαιρετικά πιθανό ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να έλαβε την απόφαση για τη χρήση του νευροτοξικού παράγοντα που δηλητηρίασε τον Ρώσο πρώην διπλό πράκτορα, και την κόρη του.

Ο ίδιος επεσήμανε πως η χώρα του δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους πολίτες της Ρωσίας, αλλά το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο Πούτιν και το Κρεμλίνο.

«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των Ρώσων. Δεν υπάρχει ‘Ρωσοφοβία’ λόγω των γεγονότων», είπε συγκεκριμένα ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας και συμπλήρωσε:

Η αντιπαράθεσή μας είναι με το Κρεμλίνο του Πούτιν και με την απόφασή του – και πιστεύουμε πως είναι εξαιρετικά πιθανό πως ήταν απόφασή του – να γίνει χρήση του νευροτοξικού παράγοντα στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, στους δρόμους της Ευρώπης, για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας στις δηλώσεις αυτές. «Οποιαδήποτε αναφορά ή μνεία στον πρόεδρό μας σε σχέση με αυτό είναι σοκαριστική και ασυγχώρητη παραβίαση των διπλωματικών κανόνων κόσμιας συμπεριφοράς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ