ΚΟΣΜΟΣ

Τζόνσον: Ο Πούτιν πίσω από την δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ

Τζόνσον: Ο Πούτιν πίσω από την δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ
REUTERS/Simon Dawson

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, τόνισε πως είναι εξαιρετικά πιθανό ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να έλαβε την απόφαση για τη χρήση του νευροτοξικού παράγοντα που δηλητηρίασε τον Ρώσο πρώην διπλό πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του, Γιούλια, στη Βρετανία.

Ο ίδιος επεσήμανε πως η χώρα του δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους πολίτες της Ρωσίας, αλλά το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο Πούτιν και το Κρεμλίνο.

«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των Ρώσων. Δεν υπάρχει ‘Ρωσοφοβία’ λόγω των γεγονότων», είπε συγκεκριμένα ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας και συμπλήρωσε:

«Η αντιπαράθεσή μας είναι με το Κρεμλίνο του Πούτιν και με την απόφασή του – και πιστεύουμε πως είναι εξαιρετικά πιθανό πως ήταν απόφασή του – να γίνει χρήση του νευροτοξικού παράγοντα στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, στους δρόμους της Ευρώπης, για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Οι δηλώσεις του Τζόνσον έρχονται μέρες μετά τις ευθείες βολές της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, κατά της Μόσχας – την κατηγόρησε ότι είναι πίσω από την επίθεση – και την ανακοίνωση της απέλασης 23 Ρώσων διπλωματών από τη χώρα.

Η Ρωσία, σε απάντηση των κυρώσεων της Μέι, σκέφτεται να απελάσει Βρετανούς διπλωμάτες από τα εδάφη της. Έχει επανειλημμένως αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη με την δηλητηρίαση του Σκριπάλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ