ΚΟΣΜΟΣ

Πίστη στον ISIS φέρεται να είχε δηλώσει η σύντροφος του Λακντίμ

Πίστη στον ISIS φέρεται να είχε δηλώσει η σύντροφος του Λακντίμ
REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Η σύντροφος του τζιχαντιστή Ραντουάν Λακντίμ φώναξε «Αλλάχ Άκμπαρ» κατά τη σύλληψή της την Παρασκευή, όμως «αμφισβητεί ότι σχετίζεται με τα φονικά σχέδια του φίλου της», που δολοφόνησε τέσσερις ανθρώπους στη νότια Γαλλία την Παρασκευή, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού.

Η 18χρονη γυναίκα, που παρουσιάστηκε από τις αρχές ως «στρατολογημένη» και «υπό παρακολούθηση» δεν είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Λακντίμ από τον Ιανουάριο ωστόσο υπάρχουν υποψίες ότι συνέχισαν να επικοινωνούν μέσω μιας εφαρμογής, εξήγησε ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Παραδέχθηκε ότι προσηλυτίστηκε στην ηλικία των 16 ετών και εμφανίζει όλες τις ενδείξεις μιας ριζοσπαστικοποίησης» συνέχισε ο Μολέν.

Ανήμερα των αιματηρών επιθέσεων του συντρόφου της «ανήρτησε στίχους από το Κοράνι που υπόσχονταν την κόλαση στους άπιστους», σύμφωνα με τον Γάλλο εισαγγελέα.

Όσο για τον Ραντουάν Λακντίμ «παρέμενε στο στόχαστρο των υπηρεσιών πληροφοριών τον Μάρτιο του 2018, ωστόσο δεν είχαν συγκεντρώσει στοιχεία- το επαναλαμβάνω- που να προειδοποιούν ότι θα πέρναγε στη δράση ούτε ότι σκόπευε να φύγει για την ιρακινο-συριακή ζώνη» υπογράμμισε ο Μολέν.

Σημειώματα που παραπέμπουν στον ISIS βρέθηκαν στο σπίτι του δράστη

Σημειώματα «που παραπέμπουν στον ISIS» και μοιάζουν με πολιτική διαθήκη, εντόπισαν οι Αρχές κατά την έρευνα που πραγματοποίησαν στο σπίτι του δράστη.

«Η έρευνα (...) οδήγησε στην ανακάλυψη σημειωμάτων που παραπέμπουν στο Ισλαμικό Κράτος και μας κάνουν να σκεφθούμε μία [πολιτική] διαθήκη, καθώς και υλικό ψηφιακής υποστήριξης», δήλωσε δικαστική πηγή.

Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην έρευνα, «οι ερευνητές βρήκαν μια χειρόγραφη διαθήκη όπου δηλώνει πίστη στο αυτοαποκαλούμενο "Ισλαμικό Κράτος"».

Οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν τους λόγους για τους οποίους ο μαροκινής καταγωγής 25χρονος Γάλλος πέρασε στην πράξη και αναζητούν ενδεχόμενους συνεργούς. Εμφανιζόμενος ως «στρατιώτης του ISIS» ο Ραντουάν Λακντίμ σκότωσε τέσσερις ανθρώπους.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση.

Με τον χαρακτηρισμό "S" (Κρατική Ασφάλεια) λόγω των διασυνδέσεών του με το σαλαφιστικό κίνημα από το 2014, ο Ραντουάν Λακντίμ παρακολουθείτο για ένα διάστημα από τις αρχές επειδή υπήρχαν υποψίες για ριζοσπαστικοποίησή του αλλά από την παρακολούθησή του δεν είχε προκύψει κάποια ένδειξη που να θεωρηθεί προάγγελος βίαιων ενεργειών.

Οι ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν τους λόγους για τους οποίους ο Ρεντουάν Λακντίμ, πέρασε ξαφνικά στη δράση σε μια στιγμή που οι αρχές πίστευαν πως δεν αποτελούσε πλέον κίνδυνο.

Σημειώνεται ότι ένας ανήλικος, φίλος του Λακντίμ, τέθηκε υπό κράτηση στη διάρκεια της νύκτας για συμμετοχή σε εγκληματική συμμορία τρομοκρατών.

Πρόκειται για το δεύτερο πρόσωπο από το φιλικό περιβάλλον του δράστη που τίθεται υπό κράτηση καθώς νωρίτερα οι Αρχές είχαν πιάσει ακόμη ένα «πρόσωπο οικείο του Ραντουάν Λακντίμ, με το οποίο μοιράζονταν τη ζωή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ