ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο σούπερ μάρκετ

Γαλλία: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο σούπερ μάρκετ
REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στην πόλη Τρεμπ της νοτιοδυτικής Γαλλίας, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων. 

 

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το ISIS ανέφερε πως ένας «στρατιώτης του "χαλιφάτου"» πραγματοποίησε την επίθεση, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Σημειώνεται πως ο δράστης έπεσε νεκρός νωρίτερα από σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Στην υπόθεση ομηρίας, δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και ακόμη τρία τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης που έλαβε χώρα σε σούπερ-μάρκετ της πόλης Τρεμπ, στα νότια της Γαλλίας.

Πηγή του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας επιβεβαίωσε τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών, τονίζοντας πως ο ένας εξ' αυτών είναι σε σοβαρή κατάσταση. Ο απολογισμός αυτός είναι προσωρινός και οι Αρχές εκφράζουν φόβους πως ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters, ο δράστης φέρεται να ζήτησε την απελευθέρωση του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του τρομοκράτη που αιματοκύλησε τη Γαλλία το Νοέμβριο του 2015.

Ο ένοπλος, αφού πυροβόλησε κατά τεσσάρων αστυνομικών, τραυματίζοντας τον έναν, στη συνέχεια, όπως τοπικά μέσα, εισέβαλε - γύρω στις 11:15π.μ. (τοπική ώρα) - σε ένα σούπερ-μάρκετ, άνοιξε πυρ και κράτησε οκτώ άτομα ομήρους.

2018 03 23T113719Z 1333227939 RC132A7340D0 RTRMADP 3 FRANCE SECURITY

LA VIE A TREBES/via REUTERS

Περίπου μία ώρα μετά την εισβολή του, άφησε ελεύθερους τους ομήρους, κρατώντας μόνο έναν αστυνομικό.

Πηγή που πρόσκειται στην έρευνα, δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο πως δράστης είναι ένας Μαροκινός ηλικίας περίπου 30 ετών, που παρακολουθείτο από τις Αρχές για τη μεταστροφή του στον ριζοσπαστικό ισλαμισμό.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ζεράρ Κολόμπ, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο ένοπλος ήταν ένας 26χρονος που ήταν γνωστός στις Αρχές για μικροαδικήματα και κατοχή ναρκωτικών. Ο υπουργός σημείωσε πως έδρασε μόνος του.

Ο Κολόμπ είπε πως ο δράστης λεγόταν Ρεντουάν Λακντίμ και πως ήταν από τη γειτονική Καρκασόν, απ΄όπου ξεκίνησαν οι επιθέσεις.

«Ήταν γνωστός για μικροαδικήματα. Τον είχαμε παρακολουθήσει και πιστεύαμε ότι δεν είχε ριζοσπαστικοποιηθεί», σημείωσε ο υπουργός.

Για τρομοκρατία έναν εξ΄ αρχής λόγο Μακρόν και Φιλίπ

«Όλες οι πληροφορίες που έχουμε έως τώρα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για πράξη τρομοκρατίας», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, επιβεβαιώνοντας πως έχει τραυματιστεί τουλάχιστον ένας αστυνομικός.

Με τη σειρά του και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από τις Βρυξέλλες, μετά το τέλος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πως «όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση».

Σημείωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν συντονισμένα και εξαιρετικά γρήγορα μετά την αρχική επίθεση στην πόλη Καρκασόν που είχε θύμα ένα αστυνομικό του σώματος των CRS (ανάλογο των ΜΑΤ).

2018 03 23T150846Z 1988164992 RC115D2A1500 RTRMADP 3 FRANCE SECURITY copy

REUTERS/Regis Duvignau

Ο πρόεδρος υπογράμμισε την υποστήριξή του προς όλους όσους «αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αυτήν την κατάσταση», δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν θα κάνει για την ώρα «κανέναν επίσημο απολογισμό» της κατάστασης, η οποία, την ώρα που μιλούσε, δεν είχε ακόμα επιλυθεί στο εσωτερικό του σουπερμάρκετ.

Η υπόθεση έχει ήδη ανατεθεί στην αρμόδια αντιτρομοκρατική υπηρεσία της οποίας οι πρώτοι ανακριτές πρόκειται να φθάσουν επί τόπου.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν αργότερα από τον Εισαγγελέα Παρισίων.

Ολοκληρώνοντας ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε στους κατοίκους της πόλης Τρεμπ, διαβεβαιώνοντάς τους για την πλήρη κινητοποίηση της κυβέρνησης και ιδιαίτερα των αστυνομικών δυνάμεων, για την ασφάλεια της περιοχής όπου ο τρομοκράτης έχει καταφύγει.

Τοπικά μέσα, σύμφωνα με το RT, αναφέρουν πως ο δράστης της επίθεσης δηλώνει πίστη στο αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος. Αυτόπτης μάρτυρας τόνισε στο Europe 1, πως φώναζε «Αλλάχ Ακμπάρ», μπαίνοντας στον χώρο.

Ο δήμαρχος της πόλης επιβεβαίωσε ότι ο ένοπλος φώναζε «ο θεός είναι μεγάλος» (στα αραβικά) και συμπλήρωσε πως απείλησε ότι «θα σας σκοτώσω όλους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ