ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί οι γυναίκες κρύβονται σπανιότερα πίσω από μακελειά

Γιατί οι γυναίκες κρύβονται σπανιότερα πίσω από μακελειά
REUTERS/Angel Valentin/File photo

Την ώρα που συνεχίζεται η έρευνα για το κίνητρο της γυναίκας, η οποία την περασμένη Τρίτη άνοιξε πυρ στα κεντρικά γραφεία του YouTube, μια έρευνα δείχνει ότι είναι σπάνιο για τις γυναίκες να διαπράξουν τέτοιου είδους επιθέσεις.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στα γραφεία της εταιρείας στο Σαν Μπρουνο, της Καλιφόρνια, όπου η γυναίκα πυροβόλησε και τραυμάτισε τρεις ανθρώπους, προτού δώσει τέλος στη ζωή της. Η γυναίκα ταυτοποιήθηκε ως η 39χρονη Nasim Najafi Aghdam, από το Σαν Ντιέγκο.

Όπως μεταδίδει το CNNi, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του FBI, είναι σπάνιο για τις γυναίκες να βρίσκονται πίσω από τέτοια περιστατικά πυροβολισμών.

To FBI ανέλυσε περιστατικά με ένοπλους που προσπαθούσαν να σκοτώσουν ανθρώπους σε κάποιον εσωτερικό χώρο ή κατοικημένη περιοχή στις ΗΠΑ. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, εννέα από τα 220 περιστατικά από το 2000 έως το 2016, δηλαδή περίπου στο 4%, διαπράχθηκαν από γυναίκες.

Οι γυναίκες, σε αυτές τις περιπτώσεις, ήταν συνήθως οπλισμένες με πιστόλια και άνοιξαν πυρ μέσα σε κολέγια, επιχειρήσεις, τους νυν ή πρώην χώρους εργασίας τους, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Το τελευταίο περιστατικό στα γραφεία του YouTube, μπορεί να μην συγκαταλέγεται στα μακελειά, καθώς τρία από τα θύματα νοσηλεύονται αλλά, όπως δηλώνει ο Adam Lankford, καθηγητής ποινικής δικαιοσύνης στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, γενικά, υπάρχουν λιγότερες γυναίκες δράστες όταν πρόκειται για ανθρωποκτονίες με όπλα.

Τα στοιχεία του FBI από το 2016 έδειξαν ότι 7,6% των δολοφόνων εκείνη τη χρονιά ήταν γυναίκες. «Η έρευνα δείχνει βασικά ότι οι άντρες διαπράττουν περισσότερες ανθρωποκτονίες από ότι οι γυναίκες», τονίζει ο Lankford.

Όταν πρόκειται για μακελειά, δεν υπάρχει κανένας αποδεκτός ορισμός. Το Αρχείο για τη Βία των Όπλων (Gun Violence Archive), το οποίο συγκεντρώνει δεδομένα, το ορίζει ως ένα περιστατικό στο οποίο ένας δράστης πυροβολεί ή σκοτώνει τέσσερα ή περισσότερα άτομα. Και η Υπηρεσία Έρευνας του Κογκρέσου το ορίζει ως όταν ο δράστης σκοτώνει τέσσερα ή περισσότερα άτομα, επιλέγοντας τυχαία τα θύματα και κάνοντας επιθέσεις σε δημόσιο χώρο.

Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γυναίκες είναι σπάνιες. «Οι άντρες διαπράττουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μακελειών για τους ίδιους βασικά λόγους για τους οποίους διαπράττουν τα πιο βίαια εγκλήματα», λέει στο CNNi ο Dewey G. Cornell, εξουσιοδοτημένος εγκληματολόγος, κλινικός ψυχολόγος και διευθυντής του Virginia Violence Youth Project στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

«Οι άντρες τείνουν να είναι πιο βίαιοι από τις γυναίκες λόγω μιας περίπλοκης αλληλεπίδρασης εξελικτικών και ψυχοκοινωνικών παραγόντων. Οι άντρες τείνουν να είναι πιο επιθετικοί, ενώ εκείνοι που βρίσκονται σε κίνδυνο, είναι λιγότερο πρόθυμοι να στραφούν σε άλλους για βοήθεια», σημείωσε.

Κανένας από τους δράστες των 28 μαζικών επιθέσεων το 2017 δεν ήταν γυναίκα, σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Μυστικής Υπηρεσίας.

Μια μελέτη με επικεφαλής τον Lankford, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Violence and Victims, εξέτασε 292 περιπτώσεις μαζικών πυροβολισμών παγκοσμίως από το 1966 έως το 2012 και διαπίστωσε ότι μόνο μία από τους δράστες ήταν γυναίκα.

Ερωτηθείς σχετικά ο Lankford εξηγεί: «Δεν μπορούμε πραγματικά να απαντήσουμε σε αυτό το ζήτημα των διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών παραβατών, διότι δεν έχουμε αρκετές γυναίκες παραβάτες. Το πρόβλημα, ή τα καλά νέα, είναι ότι δεν έχουμε αρκετές γυναίκες παραβάτες για ένα στατικό δείγμα».

Ωστόσο, έχουν υπάρξει περιπτώσεις, όπου γυναίκες έχουν διαπράξει μακελειά. Ένα παντρεμένο ζευγάρι, ο Syed Rizwan Farook και η σύζυγός του, Tashfeen Malik σκότωσαν 14 ανθρώπους σε ένα καλοκαιρινό πάρτι το 2015 στο San Bernardino της Καλιφόρνια.

Ο Farook είχε συνεργαστεί με το υγειονομικό τμήμα της Κομητείας του San Bernardino, το οποίο πραγματοποιούσε το πάρτι όταν έλαβε χώρα η επίθεση. Και οι δύο σκοτώθηκαν σε μια ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία.

Στις 30 Ιανουαρίου του 2006, η Jennifer San Marco πήγε στον πρώην χώρο εργασίας της, ένα κέντρο διανομής αλληλογραφίας στην Goleta, της Καλιφόρνια και πυροβόλησε θανάσιμα έξι υπαλλήλους, αφού πρώτα είχε σκοτώσει έναν πρώην γείτονά της. Στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Why female shooters are rare, By Madison Park and Jacqueline Howard, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ