ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Αδιευκρίνιστα τα κίνητρα του οδηγού του ημιφορτηγού που έπεσε πάνω σε πλήθος

Γερμανία: Αδιευκρίνιστα τα κίνητρα του οδηγού του ημιφορτηγού που έπεσε πάνω σε πλήθος
REUTERS/NonstopNews

Γερμανός 48 ετών, με λευκό ποινικό μητρώο, αλλά με γνωστά ψυχολογικά προβλήματα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της Sueddeutsche Zeitung, ο δράστης ο οποίος έπεσε πάνω σε πλήθος με ημιφορτηγό σε πεζόδρομο στην παλιά πόλη του Μύνστερ.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν - μεταξύ των οποίων και ο δράστης, ο οποίος αυτοπυροβολήθηκε επιτόπου - ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 30. Έξι εξ αυτών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ το νοσοκομείο της πόλης έχει απευθύνει έκκληση για δωρεά αίματος προκειμένου να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες του.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χέρμπερτ Ρόιλ, δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις για ισλαμιστική τρομοκρατία».

Ανακοίνωσε ακόμη ότι ο δράστης, ο οποίος αυτοπυροβολήθηκε και πέθανε στο σημείο του συμβάντος, ήταν κάτοχος γερμανικού διαβατηρίου.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Kiepenkerl στο ιστορικό κέντρο, την ώρα που δεκάδες θαμώνες του ομώνυμου εστιατορίου που βρίσκεται στην περιοχή, κάθονταν έξω εκμεταλλευόμενοι την καλοκαιρία.

Στο μεταξύ η αστυνομία εξετάζει ύποπτο αντικείμενο που βρέθηκε στο όχημα του δράστη και έχει προληπτικά εκκενώσει σπίτια και επιχειρήσεις στην γύρω περιοχή. Οι αρμόδιες αρχές χαρακτηρίζουν πάντως ακόμη την κατάσταση «αδιευκρίνιστη», σε ό,τι αφορά τα κίνητρα του δράστη.

Το δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF μετέδωσε ότι ο δράστης πρόσφατα είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και ότι διατηρούσε επαφές με την ακροδεξιά σκηνή.

Η Sueddeutsche Zeitung αναφέρει επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην κατοικία του δράστη, για το ενδεχόμενο ύπαρξης εκρηκτικών.

Από πολλά γερμανικά μέσα υπενθυμίζεται ότι σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τρομοκρατική επίθεση του Ουζμπέκου Ραχμάτ Ακίλοφ, ο οποίος, στο όνομα του «Ισλαμικού Κράτους» στις 7 Απριλίου του 2017 είχε οδηγήσει φορτηγό εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους στο εμπορικό κέντρο της Στοκχόλμης, προκαλώντας τον θάνατο πέντε ατόμων και τον τραυματισμό 14.

Παρά τις συγκεχυμένες αρχικές πληροφορίες πως ο οδηγός του οχήματος είχε πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών, η γερμανική αστυνομία επιβεβαίωσε πως ο άνθρωπος που βρισκόταν πίσω από το τιμόνι, αυτοκτόνησε. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι γερμανικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει πως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης, με τη συνδρομή ελικοπτέρων, σε μία προσπάθεια να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εμπλοκής άλλων δραστών ή ύπαρξης εκρηκτικών - στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η εκδοχή της τρομοκρατίας.

Επισήμως, πάντως, και παρά τη διακίνηση της πληροφορίας πως αναζητούντο άλλοι δύο άνθρωποι εμπλεκόμενοι στο συμβάν, η αστυνομία έχει ανακοινώσει πως, μετά την αυτοκτονία του οδηγού, δεν αναζητά άλλους.

Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου, καταγράφουν σκηνές χάους, με σκόρπιες καρέκλες πεσμένες στον αποκλεισμένο πεζόδρομο.

Η γερμανική αστυνομία, μέσω Tweet, κάνει έκκληση στους πολίτες να μη διακινούν εικόνες από το σημείο ή ανακρίβειες, καθώς, όπως γράφει χαρακτηριστικά, «οι φήμες και οι εικασίες δεν βοηθούν κανέναν».

Καλεί δε, τους πολίτες να απομακρυνθούν από το κέντρο της πόλης.

«Ολόκληρο το Μύνστερ θρηνεί γι’αυτό το τραγικό συμβάν. Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας στους συγγενείς των θυμάτων. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», τόνισε στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος του Μύνστερ, Μάρκους Λέβε, δηλώνοντας «σοκαρισμένος» και ευχαριστώντας τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για τα αντανακλαστικά και το έργο τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ