ΚΟΣΜΟΣ

Τι στάση κρατούν Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

Τι στάση κρατούν Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία
REUTERS/Geert Vanden Wijngaert/Pool via Reuters

Ένα βήμα πιο κοντά φαίνεται ότι είναι μια συντονισμένη επιχείρηση εναντίον της Δαμασκού με τη συμμετοχή της Γαλλίας και της Βρετανίας, μετά από την φερόμενη επίθεση με χημικά στη Ντούμα της Συρίας.

Το βράδυ της Τετάρτης, το BBC μετέδωσε ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως προκειμένου η χώρα να συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, η πρωθυπουργός της χώρας θεωρεί πως ήρθε η ώρα να δράσει για να αποτραπεί νέα επίθεση με χημικά, την οποία νωρίτερα χαρακτήρισε ως «αποτρόπαια» και για την οποία επιρρίπτει ευθύνες προς τη Δαμασκό.

Τις περασμένες ημέρες, η Τερέζα Μέι είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ για να συζητηθεί διεξοδικά η κατάσταση στη Συρία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αντίστοιχη συνομιλία και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τους δύο να συζητούν -κατά τον Λευκό Οίκο- για τον «συντονισμό μιας απάντησης στη φρικτή χρήση χημικών όπλων της 7ης Απριλίου».

Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» αποκαλύπτει, μάλιστα, πως ο αρχηγός των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων έχει ήδη παρουσιάσει σχέδια δράσης για τη Συρία στον Εμανουέλ Μακρόν.

Η θέση του Βερολίνου

Πιο επιφυλακτική εμφανίστηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου είπε ότι υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις» ότι την ευθύνη για την επίθεση φέρει η Δαμασκός.

Αρνήθηκε, ωστόσο, να απαντήσει σε ερώτημα για το εάν η Γερμανία θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενα στρατιωτικά αντίποινα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ