ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ και Λευκός Οίκος επιχειρούν να καθησυχάσουν τη Βόρεια Κορέα

Τραμπ και Λευκός Οίκος επιχειρούν να καθησυχάσουν τη Βόρεια Κορέα
REUTERS/Leah Millis

Παρά τις αμφιβολίες που αφήνει να αιωρούνται η Πιονγκγιάνγκ, η οποία απειλεί να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ και Λευκός Οίκος διαβεβαίωσαν σήμερα ότι οι προετοιμασίες για τη σύνοδο με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στα μέσα Ιουνίου στη Σιγκαπούρη συνεχίζονται κανονικά.

Όπως επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος, «τίποτα δεν άλλαξε εν γνώσει μας με τη Βόρεια Κορέα, δεν μας έχουν πει τίποτα» και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν γίνει η συνάντηση, τότε θα περάσουν στο επόμενο βήμα.

«Εάν η συνάντηση γίνει, θα γίνει κι αν δεν γίνει, θα περάσουμε στο επόμενο βήμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κρατώντας αποστάσεις από τον σύμβουλό του εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον, ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε επίσης ότι το «λιβυκό μοντέλο» της αποπυρηνικοποίησης δεν είναι, σε καμία περίπτωση, εκείνο που ο ίδιος θα επιθυμούσε να προτείνει για την κορεατική χερσόνησο.

Ο Μπόλτον, είχε αναφέρει πρόσφατα πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το μοντέλο στην προσπάθεια αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας, προκαλώντας την οργή της Πιονγκγιάνγκ, η οποία έκανε λόγο για «μοχθηρό σχέδιο να επιβληθεί στο μεγάλο μας έθνος η μοίρα της Λιβύης και του Ιράκ».

Ο Τραμπ τόνισε ακόμα ότι η συμφωνία που εκείνος επιζητά θα προστατεύει τον Κιμ: «Θα είναι εκεί, θα κυβερνά τη χώρα του, η χώρα του θα είναι πολύ πλούσια», υπογράμμισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, η οποία τόνισε νωρίτερα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

«Εάν οι Βορειοκορεάτες θέλουν μια συνάντηση, εμείς θα είμαστε εκεί» δήλωσε η Σάντερς, συμπληρώνοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα και ότι συνεχίζονται οι προετοιμασίες.

Ο Κιμ απειλεί να ακυρώσει τη σύνοδο κορυφής με τον Τραμπ

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη η Βόρεια Κορέα απηύθυνε ευθείες απειλές πως θα ακυρώσει τη συνάντηση της 12ης Ιουνίου με τον Αμερικανό πρόεδρο, τονίζοντας πως η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να συνεχίσει να αξιώνει από την Πιονγκγιάνγκ να προχωρήσει στην καταστροφή των πυρηνικών της όπλων χωρίς αντάλλαγμα.

Ανίκανη και αδαής η κυβέρνηση της Ν. Κορέας

Νωρίτερα την Πέμπτη ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Βόρειας Κορέας αποκάλεσε την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας «αδαή και ανίκανη», κατήγγειλε τα αεροπορικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νότιας Κορέας και απείλησε να σταματήσει όλες τις συνομιλίες με τον Νότο αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Πιονγκγιάνγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ