ΚΟΣΜΟΣ

Πιονγιάνγκ: Ακύρωσε συνομιλίες με τη Σεούλ και απειλεί να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κιμ-Τραμπ

Πιονγιάνγκ: Ακύρωσε συνομιλίες με τη Σεούλ και απειλεί να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κιμ-Τραμπ
REUTERS/KCNA handout via Reuters/File Photo

Την ακύρωση των συνομιλιών με τη Σεούλ ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα, που απείλησε παράλληλα ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ εάν δεν σταματήσουν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ και Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, οι ασκήσεις αυτές συνιστούν μια «πρόκληση» εν μέσω της βελτίωσης των σχέσεων Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται μερικές μόλις ώρες μετά τη συμφωνία Βόρειας και Νότιας Κορέας να συνεχίσουν τις συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο στις 16 Μάϊου.

Όπως είχε γίνει γνωστό, οι δύο ηγέτες θα συζητούσαν τα επόμενα βήματα που θα έπρεπε να γίνουν για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Πριν από λίγο καιρό, με τις ιστορικές συνομιλίες Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζε-ιν άνοιξε μια νέα σελίδα στις ταραγμένες σχέσεις Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Οι δύο ηγέτες είχαν επίσημες και κατ’ιδίαν συνομιλίες που κορυφώθηκαν με την υπογραφή διακήρυξης για ειρήνη, ευημερία και ενότητα στην κορεατική χερσόνησο.

Παρότι στις επίσημες δηλώσεις του ο Βορεοκορεάτης ηγέτης δεν αναφέρθηκε στην αποπυρηνικοποίηση της χώρας του, στην κοινή διακήρυξη γίνεται λόγος για «κοινό στόχο μιας κορεατικής χερσονήσου χωρίς πυρηνικά, μέσω της πλήρους αποπυρηνικοποίησης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ