ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Η συνάντηση με τον Κιμ θα πραγματοποιηθεί κανονικά

Τραμπ: Η συνάντηση με τον Κιμ θα πραγματοποιηθεί κανονικά
REUTERS/KCNA handout

Μετά από μια εβδομάδα αβεβαιότητας και διπλωματικού «πυρετού», ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τελικώς πως η συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

«Πιστεύω ότι πιθανότατα θα είναι μια πολύ επιτυχημένη, τελικά μια επιτυχημένη διαδικασία» είπε ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον κήπο του Λευκού Οίκου.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση με το «δεξί χέρι» του Κιμ Γιονγκ Ουν, τον Κιμ Γιονγκ Τσολ.

Ο Βορειοκορεάτης του παρέδωσε μια επιστολή από τον ηγέτη της χώρας του, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει «μακρά συνομιλία».

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την εν λόγω επιστολή «πολύ ωραία», ένα «πολύ ενδιαφέρον γράμμα». Ωστόσο, προκάλεσε σύγχυση με τις δηλώσεις του, καθώς λίγη ώρα αργότερα είπε σε δημοσιογράφους ότι «δεν έχει ανοίξει ακόμη το γράμμα». Όπως αναφέρει το CNNi, όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενο της επιστολής από αξιωματούχους της κυβέρνησής του, που γνώριζαν μέσω διπλωματικών κύκλων όσα έγραψε ο Κιμ.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως πιστεύει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι δεσμευμένος στην αποπυρηνικοποίηση της χώρας του.

«Πιστεύω ότι θα ξεκινήσουμε μια σχέση και αυτή θα ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου» συμπλήρωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ «βοήθησε αρκετά» ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.

«Θέλουν να αναπτυχθούν ως χώρα» είπε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έφτασε στον Λευκό Οίκο το μεσημέρι, στον ίδιο χώρο όπου συνήθως γίνονται δεκτοί όλοι οι ξένοι αξιωματούχοι από τον ίδιο τον Τραμπ. Αυτή τη φορά, όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν εκεί.

Τον Βορειοκορεάτη περίμενε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της CIA.

Μετά τη συνάντηση, ο Τραμπ και ο Τσολ αντάλλαξαν μια χειραψία και στη συνέχεια ο αξιωματούχος αποχώρησε.

Ολόκληρη η επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο διήρκησε περί τα 90 λεπτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ