ΚΟΣΜΟΣ

Υψηλός ο κίνδυνος νέας τρομοκρατικής επίθεσης στη Μεγάλη Βρετανία

Υψηλός ο κίνδυνος νέας τρομοκρατικής επίθεσης στη Μεγάλη Βρετανία
Φωτογραφία Αρχείου EPA/HANNAH MCKAY/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έναν χρόνο μετά την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη γέφυρα του Λονδίνου, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Aντιτρομοκρατικής προειδοποίησε πως είναι «ακόμη ιδιαιτέρως αυξημένος ο κίνδυνος» για τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Dean Haydon, αξιωματούχος της υπηρεσίας εθνικού συντονισμού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, συνέστησε στο κοινό να παραμείνει σε εγρήγορση.

Τον τελευταίο χρόνο, η αστυνομία και οι Αρχές ασφαλείας διεξάγουν σχεδόν κάθε μήνα μεγάλες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Ο Haydon σημείωσε, μιλώντας στο Sky News, πως παρότι έχουν περάσει οκτώ μήνες από την τελευταία τρομοκρατική επίθεση στη χώρα, οι Αρχές παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα. «Το επίπεδο κινδύνου την παρούσα χρονική στιγμή στη Μεγάλη Βρετανία είναι ακόμη υψηλό, (είναι στα επίπεδα) που ήταν από το 2014», είπε.

«Ήταν σε κρίσιμα επίπεδα σε δύο περιπτώσεις, στις επιθέσεις στο Μάντσεστερ και το Πάρσονς Γκριν, αλλά την παρούσα στιγμή είναι υψηλό, κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να σημειωθεί κάποια επίθεση».

Ματαιώνεται (τουλάχιστον) μία τρομοκρατική επίθεση κάθε μήνα

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι αστυνομίας και κυβέρνησης ενημέρωσαν πως οι ντετέκτιβ της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο ερευνών.

«Θα ενθάρρυνα όλα τα μέλη του κοινού να παραμείνουν προσεκτικά. Η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας εργάζονται πολύ, ματαιώνοντας τρομοκρατικές επιθέσεις συνέχεια», είπε ο Haydon.

Σε όλη τη χώρα το τελευταίο διάστημα έχει γίνει αισθητή η αύξηση των μέτρων ασφαλείας. Εκατοντάδες ένοπλοι αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί ειδικά και προστεθεί στις τάξεις όσων έχουν αναλάβει την άμεση επέμβαση σε κρίσιμα περιστατικά.

Παραμένει μεγάλη η απειλή του ISIS

Η Margaret Gilmore, ανώτερη αναλύτρια εθνικής ασφάλειας, ενημέρωσε το Sky News πως παρότι ο ISIS έχει διαλυθεί σε μεγάλο βαθμό στη Συρία και το Ιράκ, πυρήνες του στη Δύση εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλη απειλή, όπως φάνηκε και από την τελευταία επίθεση που σημειώθηκε προ ημερών στη Λιέγη του Βελγίου.

«Αυτές οι επιθέσεις δείχνουν πως παρότι ο ISIS δέχεται μεγάλα χτυπήματα στο Ιράκ και τη Συρία, αποτελεί ακόμη απειλή», σημείωσε η Gilmore και προσέθεσε: «Αυτό συμβαίνει γιατί επιμένουν να είναι η τρομοκρατική ομάδα που θα επιλέξουν οι νέοι».

Όπως είπε η Gilmore, η τρομοκρατική ομάδα θέλει απεγνωσμένα να διατηρήσει το στάτους της στη Δύση και χρησιμοποιεί το ίντερνετ για να μπορέσει να προσεγγίσει τα εξτρεμιστικά στοιχεία που ζουν εδώ. «Δεν χρειάζονται εδαφική κυριαρχία, αλλά χρειάζονται ηγέτες και μέρη για να κρυφτούν», δήλωσε. «Το πρόβλημα είναι πως ανασυντάσσονται σε άλλα μέρη, όπου υπάρχει μία αίσθηση ανομίας, μέρη όπως η Λιβύη ή οι Φιλιππίνες».

«Παρότι είναι απελπισμένοι, είναι πολύ πεπειραμένοι στη χρήση του διαδικτύου ώστε να μπορούν να επηρεάσουν και ριζοσπαστικοποιήσουν άλλους», δήλωσε ακόμη και υπογράμμισε πως παρότι οι Αρχές σταματούν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Μεγάλης Βρετανίας σχεδόν μία φορά τον μήνα, οι αξιωματούχοι γνωρίζουν πως είναι θέμα χρόνου μέχρι να μπορέσουν οι τρομοκράτες να εξαπολύσουν ακόμη ένα αιματηρό χτύπημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ