ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Εκτεταμένα επεισόδια έξω από το Κοινοβούλιο

Σκόπια: Εκτεταμένα επεισόδια έξω από το Κοινοβούλιο
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Ognen Teofilovski

Νέα βίαια επεισόδια ξέσπασαν στα Σκόπια μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας στις Πρέσπες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, υπέγραψαν τη συμφωνία υπό τα βλέμματα των πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Η συμφωνία έχει προκαλέσει την οργή μερίδας πολιτών στη γείτονα χώρα, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έδωσε πολλά στην άλλη πλευρά.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο στα Σκόπια. Μάλιστα, ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια, όταν μία ομάδα ατόμων άρχισε να πετά πέτρες και φωτοβολίδες στους αστυνομικούς.

Η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών για να απωθήσει τους ταραξίες, που επιχειρούσαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Συνελήφθη ένα άτομο.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν επτά αστυνομικοί και τρεις διαδηλωτές, σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης, ενώ το κλίμα παρέμεινε τεταμένο μέχρι αργά το βράδυ.

Τα επεισόδια ήρθαν σε συνέχεια των βίαιων σκηνών που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διαδήλωση κατά της συμφωνία σημειώθηκε και στην πόλη Μπίτολα, με τη συμμετοχή περίπου 3.000 ατόμων.

Η διαδήλωση, παρότι ήταν ειρηνική, δυναμιτίστηκε από τις δηλώσεις του επικεφαλής του σκοπιανού αντιπολιτευτικού κόμματος, Κρίστιαν Μικόσκι, ο οποίος τόνισε πως «μιλώντας εκ καρδίας και με καθαρό μυαλό, ποτέ, με κανένα τίμημα, ακόμη και αν μου κοστίσει τη ζωή μου, δεν θα υποστηρίξω αυτή τη συνθηκολόγηση από τον Ζόραν Ζάεφ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ