ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιος συναγερμός για την πυρηνική δοκιμή της Β.Κορέας

Παγκόσμιος συναγερμός για την πυρηνική δοκιμή της Β.Κορέας
Η ανακοίνωση της κρατικής τηλεόρασης Chung Sung-Jun/Getty Images/Ideal Images

Σε πυρηνική δοκιμή με ρίψη βόμβας υδρογόνου υποστηρίζει ότι προχώρησε η Βόρειος Κορέα.

Σύμφωνα με το κρατικό κανάλι της χώρας η Πιονγιάνγκ προχώρησε σε «επιτυχημένο τεστ ρίψης βόμβας υδρογόνου», το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1R.

Είναι η πρώτη φορά που η Βόρειος Κορέα προχωρά σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου ενώ έχει ήδη κάνει στο παρελθόν τρεις δοκιμές ατομικής βόμβας.

northkoreatests

Η πυρηνική δοκιμή έρχεται μόλις τέσσερεις μέρες μετά το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σεούλ και Πιονγιάνγκ για την αποστρατιωτικοποίηση των συνόρων τους.

Ο ηγέτης της Β.Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η χώρα αναπτύσσει βόμβα υδρογόνου

Η κίνηση των βορειοκορεατών έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό. Ήδη έχει εκτάκτως συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας η οποία έχει ανακοινώσει ότι ο στρατός τίθεται σε επιφυλακή καθώς η συγκεκριμένη κίνηση συνιστά άμεση απειλή για την ασφάλεια της χώρας.
neuclearnorthkorea

Φωτογραφία δορυφόρου από περιοχή που γίνονται οι πυρηνικές δοκιμές της Πιονγκιανγκ

Οι ΗΠΑ πάντως φαίνεται να αμφισβητούν πως πρόκειται για βόμβα υδρογόνου. «Η αρχική ανάλυση δεν συνάδει με τον ισχυρισμό του καθεστώτος (σ.σ. της Βόρειας Κορέας) περί επιτυχούς δοκιμής μιας βόμβας υδρογόνου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα, Τζος Έρνεστ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Έρνεστ πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος εργάζεται για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες για τη δοκιμή αυτή. Όμως τόνισε ότι οποιαδήποτε δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα θα ήταν «μια προκλητική και κατάφωρη παραβίαση» των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές των ΗΠΑ υποστήριξαν ότι η τοποθεσία και η φύση της σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα συνάδει με προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές εκεί.

Συμπλήρωσαν ότι οι υπηρεσίες των ΗΠΑ ελέγχουν όλα τα διαθέσιμα αισθητήρια όργανα στην προσπάθεια να εξακριβώσουν την ακριβή φύση του γεγονότος και, αν πρόκειται για πυρηνική δοκιμή αλλά και τι είδους συσκευή χρησιμοποιήθηκε.

Δύσπιστη ως προς τη δοκιμή των βορειοκορεατών εμφανίζεται η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας με τον υπουργό Άμυνας της Σεούλ να ανακοινώνει ότι «είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η Β.Κορέα προέβη σε δοκιμή υδρογόνου βόμβας»

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε, επιπλέον, ότι τα ραντάρ της δεν έχουν καταγράψει ίχνη ραδιενέργειας τη στιγμή που η Πιονγιανγκ υποστηρίζει ότι έγινε η δοκιμή.

Εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι το Τόκιο βρίσκεται ήδη σε στενή επαφή με τις ΗΠΑ, τη Νότιο Κορέα, την Κίνα και τη Ρωσία καθώς «η κίνηση της Β,Κορέας είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Η Κίνα χαρακτήρισε την κίνηση «ανεπιθύμητη και απερίσκεπτη» ενώ και η βρετανική κυβέρνηση χαρακτήρισε την πυρηνική δοκιμή της Β.Κορέας «προκλητική και καταδικαστέα»

Σχολείο στην Κίνα εκκενώνεται μετά την ανακοίνωση για δοκιμή πυρηνικής βόμβας από τη Β.Κορέα

Έντονες ανησυχίες εκφράζει και η Μόσχα, με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει ότι: “ο πρόεδρος Πούτιν διέταξε πλήρη εξέταση όλων των σεισμολογικών σταθμών για να αναλυθεί ενδελεχώς η κατάσταση που προέκυψε μετά τους ισχυρισμούς της Β.Κορέας”

Ισχυρές αντιδράσεις υπήρξαν τόσο από τη Γερμανία όσο και από το ΝΑΤΟ.

Την πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ καταδίκασε και ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν τονίζοντας ότι πρόκειται για μια "βαθιά ανησυχητική" εξέλιξη, "εξαιρετικά αποσταθεροποιητική για την τοπική ασφάλεια".

Η βόμβα υδρογόνου είναι πολύ ισχυρότερη από την ατομική

Η ενέργεια που απελευθερώνεται από μια βόμβα υδρογόνου είναι αρκετές κλίμακες ισχυρότερη σε σχέση με την ατομική. Οι βόμβες υδρογόνου μπορούν να εξαφανίσουν ολόκληρες πόλεις με μια έκρηξη.

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά την πυρηνική δοκιμή της Β.Κορέας

Αμφισβητεί η Ιαπωνία την πυρηνική δοκιμή της Β.Κορέας

H B. Κορέα ανακοινώνει πυρηνική δοκιμή

Γιατί η βόμβα υδρογόνου είναι πιο επικίνδυνη από την ατομική

Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα την πυρηνική δοκιμή της Β.Κορέας

Βόρειος Κορέα: Προχωρήσαμε σε επιτυχημένο τεστ ρίψης βόμβας υδρογόνου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ