ΚΟΣΜΟΣ

Αφέθηκε έρμαιο από τις αρχές το σκάφος με το μουμιοποιημένο πτώμα

Αφέθηκε έρμαιο από τις αρχές το σκάφος με το μουμιοποιημένο πτώμα
Video Capture

Η ιστιοπλοϊκή ομάδα που βρήκε για πρώτη φορά το μουμιοποιημένο σώμα του Γερμανού θαλασσοπόρου Manfred Fritz Bajorat μέσα σε πλωτό ιστιοπλοϊκό σκάφος, είχε ειδοποιηθεί από την Αμερικανική Ακτοφυλακή ότι θα εξετάσει το σκάφος, αλλά το σκάφος αφέθηκε στην τύχη του και έπλευσε πολύ μακριά, με αποτέλεσμα να το ξαναβρούν ψαράδες μερικές εβδομάδες αργότερα.

Το πλήρωμα του LMAX Exchange, το οποίο διερχόταν από την παραλία Airlie της Αυστραλίας με κατεύθυνση το Da Nang του Βιετνάμ, έκανε την αποτρόπαια ανακάλυψη 870 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών του Γκουάμ κατά την διάρκεια ενός αγώνα που διεξαγόταν στις 31 Ιανουαρίου.

Νέα πλάνα από βίντεο που κυκλοφόρησε δείχνουν τις στιγμές, όπου ένα από τα μέλη του πληρώματος κολυμπάει προς το σκάφος και ανακαλύπτει το σώμα, μια εμπειρία που οι συναθλητές του περιέγραψαν ως «οδυνηρή».Όπως φαίνεται η ιστιοπλοϊκή ομάδα έφυγε και άφησε το σκάφος ακυβέρνητο, έτσι το μουμιοποιημένο σώμα του Bajorat περιπλανιόταν στον ωκεανό μέχρι να ξανά ανακαλυφθεί στις 25 Φεβρουαρίου από ψαράδες στα ανοικτά των Φιλιππίνων.

boat mummy 1

Μετά από κατηγορίες των ΜΜΕ όπου υποστήριζαν ότι η ομάδα LMAX Exchange θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τον Bajorat, το πλήρωμα κυκλοφόρησε μία δήλωση που διευκρίνιζε ακριβώς τι συνέβη, κατηγορώντας την Αμερικανική Ακτοφυλακή για έλλειψη δράσης.

Η ομάδα ενημέρωσε προφανώς αμέσως την Αμερικανική Ακτοφυλακή στο Γκουάμ για την εύρεση του σκάφους και των συντεταγμένων του, αλλά φέρεται ότι η Ακτοφυλακή τους προέτρεψε να συνεχίσουν με τον αγώνα τους, καθώς δεν θα μπορούσαν να παρέχουν καμία περαιτέρω βοήθεια.

«Παραμείναμε στον χώρο που εντοπίσαμε το σκάφος, κάτω από οδηγίες της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, μέχρι να μας πουν ότι μπορούμε να συνεχίσουμε», λένε οι αθλητές στην δήλωσή τους. Το σκάφος, ωστόσο, παρέμεινε ακυβέρνητο και εντοπίσθηκε ξανά μετά από βδομάδες.

Η ομάδα επίσης δήλωσε ότι και οι συντελεστές του αγώνα ανέφεραν την ανακάλυψη της ομάδας, καθώς επίσης έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τα στοιχεία του σκάφους στην Γερμανική Ακτοφυλακή και Αστυνομία, για να τους βοηθήσουν να βρουν απογόνους του νεκρού άνδρα.

Ο 59χρονος Bajorat, ήταν ερημίτης τα τελευταία χρόνια, με ένα φίλο του να δηλώνει στην εφημερίδα Bild ότι η τελευταία φορά που άκουσε για εκείνον ήταν μέσω του Facebook το 2015. Οι ξηροί άνεμοι στους ωκεανούς, οι υψηλές θερμοκρασίες και ο αλμυρός αέρας βοήθησαν στην διατήρηση του σώματός του σε μουμιοποιημένη κατάσταση. Η αστυνομία υποψιάζεται ότι ο θάνατός του επήλθε από φυσικά αίτια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ