ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για κλιμάκωση των επιθέσεων από το Ισλαμικό Κράτος

Φόβοι για κλιμάκωση των επιθέσεων από το Ισλαμικό Κράτος

Φόβοι για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα των τζιχαντιστών στην Ευρώπη, ενόψει των γιορτών του Πάσχα, εκφράζουν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες.

Η Europol μάλιστα προειδοποιεί ότι το Ισλαμικό Κράτος θα υιοθετήσει νέα πιο επιθετική στρατηγική κατά της Ευρώπης.

Οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες δείχνουν ότι το δίκτυο των τουλάχιστον 5.000 υπόπτων τρομοκρατών είναι περισσότερο επικίνδυνο από ποτέ, όπως προειδοποιεί η Europol.

Ο επικεφαλής της Europol, Ρομπ Γουέιν Ράιτ, επιβεβαίωσε σήμερα τη σύνδεση των βομβιστών των Βρυξελλών με τις επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο.

2016 03 24T102408Z 1615914490 LR2EC3O0SVXCG RTRMADP 3 BRUSSELS BLAST

“Ανησυχούμε για την έκταση με την οποία ανακαλύπτουμε τώρα ένα πιο εκτεταμένο δίκτυο από ότι φοβόμασταν αρχικά”, ανέφερε στο BBC Radio.

Μέτρα ασφαλείας στις Βρυξέλλες Πηγή REUTERS/Charles Platiau

“Αντιμετωπίζουμε μια πιο έκτακτη απειλή ασφάλειας από το αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος. Απειλεί όχι μόνο τη Γαλλία και το Βέλγιο, αλλά ταυτόχρονα έναν αριθμό ευρωπαϊκών χωρών. Είναι σίγουρα η πιο σοβαρή απειλή που έχουμε αντιμετωπίσει την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία”, πρόσθεσε.

“Η πρωτοποριακή χρήση του ίντερνετ από τον ISIS για να στρατολογήσει μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού συνιστά απειλή άνευ προηγουμένου”.

5000 ριζοσπαστικοποιημένοι τζιχανστιστές εντός Ευρώπης

Είναι δύσκολο να ξέρουμε πόσοι μαχητές είναι ενεργοί και προετοιμάζουν επιθέσεις στην Ευρώπη, αλλά ανησυχούμε για μια κοινότητα 5.000 υπόπτων που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στην Ευρώπη, που έχουν ταξιδέψει στη Συρία και το Ιράκ για να αποκτήσουν εμπειρία μάχης, μερικοί εκ των οποίων έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη. Ορισμένοι από αυτούς θα συμμετάσχουν σίγουρα στη νέα στρατηγική που έχει ξεκινήσει το Ισλαμικό Κράτος στη Δύση, για πιο οργανωμένες πολλαπλές επιθέσεις που θα στοχεύουν σε πολλούς τραυματίες”, κατέληξε ο Γουέιν Ράιτ λίγες ώρες πριν παρευρεθεί στην Έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ που συγκαλείται στις Βρυξέλλες. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχει και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρυ.

Πιθανοί στόχοι τα πυρηνικά εργοστάσια - Σύνδεση των επιθέσεων σε Βρυξέλλες και Παρίσι

Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών των επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρει σήμερα ότι και δεύτερος άνδρας, που κουβαλούσε έναν μεγάλο σάκο, εμφανίζεται σε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του μετρό των Βρυξελλών, μαζί με τον Χαλίντ Ελ Μπακράουι, ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές, ήταν ο βομβιστής αυτοκτονίας του σταθμού Μάλμπεκ.

Η Le Monde αναφέρει ακόμη ότι η αστυνομία ψάχνει έναν δεύτερο πιθανό συνεργό – οι αρχές λένε ότι αναζητούν έναν ύποπτο που ήταν στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ κι ο οποίος πιστεύουν ότι διέφυγε από το σημείο χωρίς να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά του.

16382699

Το πυρηνικό εργοστάστιο Tihange, στο Βέλγιο Πηγή: EPA/JULIEN WARNAND

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά σε δεύτερο δράστη στις επιθέσεις του μετρό, ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται.

Το βελγικό RTBF μετέδωσε την πληροφορία ότι υπήρξε και δεύτερος βομβιστής στο μετρό μαζί με τον Χαλίντ Ελ Μπακράουι χωρίς να αποκαλύψει την πηγή.

Επίσης μετέδωσε ότι στην «διαθήκη» που βρέθηκε από την αστυνομία στον υπολογιστή του Ιμπραήμ Ελ Μπακράουι αναφέρεται το όνομα του Μοχάμεντ Μπακαλί.

Μπακαλί: Ο άνθρωπος- κλειδί

Οι αρχές διερευνούν πιθανές διασυνδέσεις με όλους του υπόπτους των επιθέσεων στο Παρίσι που έχουν συλληφθεί. Ένας άνθρωπος-κλειδί για τις αρχές είναι ο Μοχάμεντ Μπακαλί, 28 ετών. Ο Μπακαλί φέρεται να είχε νοικιάσει δύο κρησφύγετα στο Βέλγιο όπου διέμεναν οι μακελάρηδες του Παρισιού.

Κατά την έρευνα στο σπίτι της γυναίκας του Μπακαλί τον Νοέμβριο, η αστυνομία βρήκε μια ταινία διάρκειας 10 λεπτών από κρυφή κάμερα που ήταν τοποθετημένη σε θάμνο, η οποία δείχνει το σπίτι ενός Βέλγου ανώτερου στελέχους πυρηνικού εργοστασίου της Φλάνδρας και το ίδιο να μπαίνει και να βγαίνει.

Ο Μπακαλί είναι φυλακισμένος από την ημέρα της σύλληψής του τον Νοέμβριο.

2016 03 24T101636Z 439688044 LR2EC3O0SJDC4 RTRMADP 3 BRUSSELS BLAST

Βέλγοι αστυνομικοί Πηγή: REUTERS/Christian Hartmann

Ο Μπακαλί συνδέεται με το διαμέρισμα στο Auvelais, που βρίσκεται στην Ναμούρ και είχε χρησιμοποιηθεί από τους τρομοκράτες του Παρισιού. Το RTBF παρουσίασε την εκδοχή να είναι ο Μπακαλί και όχι ο Αμπντεσλάμ αυτός στον οποίο αναφέρεται ο Μπακράουι λέγοντας: «Αν συνεχίσω έτσι, θα καταλήξω σε ένα κελί δίπλα του.»

Ο Σαλά Αμπντεσλάμ αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα το πρωί ενώπιον του δικαστηρίου για την ακροαματική διαδικασία.

Αμπντεσλάμ: Δεν ήξερα κάτι για τις Βρυξέλλες

Εν τω μεταξύ, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ δήλωσε κατά τη σημερινή του ακρόαση ότι δεν γνώριζε κάτι για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ενώ πήρε προθεσμία και η ακρόαση θα συνεχιστεί στις 7 Απριλίου.

Ο Αμπντεσλάμ θεωρείται από τους βασικούς εγκεφάλους των επιθέσεων στο Παρίσι, θέλει να επιστρέψει στη Γαλλία «το συντομότερο δυνατόν». Αυτό δήλωσε σήμερα ο συνήγορός του Σβεν Μαρί στο BFM TV, δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

brussels 2

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ Πηγή: Γαλλική αστυνομία

Αμέσως μετά τη σύλληψή του ωστόσο είχε δηλώσει δια του συνηγόρου του ότι θα αρνηθεί την έκδοσή του στη Γαλλία. «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι συνεργάζεται με την βελγική δικαιοσύνη... στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, όπου η Γαλλία θα ζητήσει την έκδοσή του, και ήδη μπορώ να σας ανακοινώσω ότι θα αρνηθούμε την έκδοσή του στη Γαλλία», είχε δηλώσει κατηγορηματικά πριν από πέντε ημέρες ο δικηγόρος στους δημοσιογράφους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ