ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Νίκη των μεταρρυθμιστών στον β'γύρο εκλογών

Ιράν: Νίκη των μεταρρυθμιστών στον β'γύρο εκλογών
Farsnews.com/Handout via REUTERS

Οι Ιρανοί προσέφυγαν στις κάλπες, για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, την Παρασκευή, με τους συμμάχους του μεταρρυθμιστή προέδρου Χασάν Ρουχανί να κερδίζουν τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Οι μετριοπαθείς και κεντρώοι σύμμαχοι του Ρουχανί εξασφάλισαν σημαντικό προβάδισμα στις εκλογές της 26ης Φεβρουαρίου για το κοινοβουλευτικό σώμα και το Συμβούλιο των Κηδεμόνων που θα επιλέξει τον Ανώτατο Ηγέτη, ωστόσο απέτυχαν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία των εδρών.

Το ψηφοδέλτιο "Ελπίδα" των μεταρρυθμιστών και μετριοπαθών κερδίζει τουλάχιστον 33 από τις 68 έδρες που κρίνονταν στις συνολικά 290 του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα μερικά και ανεπίσημα αποτελέσματα που δίνουν στη δημοσιότητα τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Fars, που πρόσκειται στους συντηρητικούς, οι μεταρρυθμιστές και μετριοπαθείς εξασφάλισαν τουλάχιστον 33 έδρες έναντι των 21 που πήραν οι συντηρητικοί.

Ο ιστότοπος πληροφόρησης Tasnim, ο οποίος πρόσκειται και αυτός στους συντηρητικούς, δίνει στον συνασπισμό των μεταρρυθμιστών και μετριοπαθών 35 έδρες.

Στον δεύτερο αυτόν γύρο εξελέγησαν επίσης 3 γυναίκες, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις 13 που είχαν εκλεγεί στον πρώτο.

Στη νέα εθνοσυνέλευση του Ιράν θα υπάρχουν 16 γυναίκες, οι 15 από τις οποίες είναι μεταρρυθμίστριες, έναντι των 9 συντηρητικών που μετείχαν στην προηγούμενη, η οποία κυριαρχείτο σε μεγάλο βαθμό από τους συντηρητικούς που είχαν περισσότερους από 200 βουλευτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ