ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Πανηγυρισμοί, συγκρούσεις και συλλήψεις στις εκλογές της Κυριακής

Τουρκία: Πανηγυρισμοί, συγκρούσεις και συλλήψεις στις εκλογές της Κυριακής
Πανηγυρισμοί για την εκλογική νίκη Ερντογάν Reuters/Umit Bektas

Λίγες ώρες μετά την σαρωτική νίκη του κόμματος ΑΚΡ στις εκλογές στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχάρη το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να στραφεί εναντίον των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με γραπτή δήλωσή του.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το σημαντικότερο μήνυμα των εκλογών είχε να κάνει «με τη διαμελιστική τρομοκρατική οργάνωση και αυτούς που βρίσκονται υπό την καθοδήγηση της οργάνωσης αυτής», δηλαδή το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών. Τόνισε ότι «το έθνος μας έδωσε ηχηρή απάντηση σε αυτούς που προσπάθησαν να ρίξουν μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου τη σκιά των όπλων, των βομβών, της βίας, του αίματος και της τρομοκρατίας».

Η δήλωση αυτή που επιχειρεί να συσχετίσει το φιλοκουρδικό κόμμα με την τρομοκρατία μπορεί να εκληφθεί ως ένδειξη των πολιτικών εξελίξεων που φέρνει η παντοδυναμία Ερντογάν.

Μέσα σε έντονα φορτισμένο κλίμα και καταγγελίες για εκλογικές παραβάσεις, συλλήψεις και επιθέσεις της αστυνομίας στις πόλεις που πλειοψηφεί το κουρδικό στοιχείο, το κόμμα του Ερντογάν κέρδισε την αυτοδυναμία.

Στο Ντιγιακμπακίρ, όπου κατοικεί κουρδικός πληθυσμός, διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις ως διαμαρτυρία στο εκλογικό αποτέλεσμα. Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών.

Το φιλοκουρδικό HDP, το οποίο μείωσε την προεκλογική του παρουσία μετά από την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα στις 10 Οκτωβρίου, όπου υποστηρικτές του έγιναν στόχος και σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 ανθρώπους, συγκέντρωσε ποσοστό 10,7%, σύμφωνα με το TRT. Στην εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 13%.

Το εθνικιστικό ΜΗΡ, το οποίο υπέστη μείωση στα εκλογικά του ποσοστά συγκέντρωσε 12% από 16,5% τον Ιούνιο.

Συνταγματική μεταρρύθμιση

Το ΑΚΡ δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για συνταγματική μεταρρύθμιση προς ένα προεδροκεντρικό σύστημα. Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε τα τουρκικά κόμματα να συμφωνήσουν σε ένα νέο σύνταγμα. «Καλώ όλα τα κόμματα που μπαίνουν στην βουλή να συμφωνήσουν σε ένα νέο σύνταγμα» ενώ παράλληλα έκανε έκκληση για ειρήνη και σταθερότητα.

Με το νέο σύνταγμα η Προεδρία της Δημοκρατίας θα έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες και όχι απλώς ρυθμιστικές, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Ανεβαίνει η τουρκική λίρα

Πολύ μεγάλη άνοδο σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ καταγράφει σήμερα η τουρκική λίρα. Το πρωί, η τουρκική λίρα σημείωνε άνοδο μεγαλύτερη του 4% και η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου διαμορφωνόταν σε 2,78 και έναντι του ευρώ σε 3,06.

Το νόσμισμα της Τουρκίας είχε χάσει περισσότερο από 20% έναντι του αμερικανικού νομίσματος όπως και έναντι του ευρωπαϊκού από την αρχή της χρονιάς καθώς η τουρκική οικονομία βρισκόταν αντιμέτωπη με τις συνέπειες μιας επιβράδυνσης της ανάπτυξης, ενός ισχυρού πληθωρισμού και ενός υψηλού επιπέδου δημόσιων ελλειμμάτων.

Την ίδια ώρα και το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης άνοιξε σήμερα με άνοδο μεγαλύτερη του 5%.
Το πρωί κατά την έναρξη των συναλλαγών ο κύριος δείκτης του χρηματιστηρίου αυτού (BIST 100) σημείωνε άνοδο 5,4% και διαμορφωνόταν στις 83.735 μονάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ