ΚΟΣΜΟΣ

Η επόμενη ημέρα των εκλογών στην Τουρκία

Η επόμενη ημέρα των εκλογών στην Τουρκία
Υποστηρικτές του AKP πανηγυρίζουν τη νίκη του κόμματός τους στην Κωνσταντινούπολη REUTERS/Osman Orsal

Με ποιο τρόπο θα κυβερνήσει, εφεξής, την Τουρκία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης;

Αυτό είναι είναι το ερώτημα που απασχολεί πλέον, αφού το προεκλογικό έχει ήδη απαντηθεί.

Η αυτοδυναμία για το κόμμα που θεμελίωσε ο Ερντογάν έχει έρθει με το 49,4% (316 έδρες) που συγκεντρώνει με καταμετρημένο το 96,9% των ψήφων.

Από τα υπόλοιπα κόμματα, το CHP συγκεντρώνει 25,4% και 134 έδρες, το ακροδεξιό MHP 12,0% και 41έδρες και το φιλοκουρδικό ΗDP 10,5% και 59 έδρες.

Προς στιγμήν, το φιλοκουρδικό κόμμα αντιμετώπισε κίνδυνο να μην ξεπεράσει το όριο του 10%. Ο κίνδυνος εξακολουθεί να ισχύει μεν, αλλά η πορεία του κόμματος είναι ανοδική.

Το AKP, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, καρπώθηκε εξολοκλήρου τις απώλειες των ακροδεξιών και ένα μέρος της ψήφου του φιλοκουρδικού κόμματος.

Το ερώτημα τώρα είναι -πως θα ασκήσει εξουσία το ΑΚΡ. Στο βαθμό που η μεγάλη νίκη του οδηγήσει σε πολιτική μέθη και ταυτόχρονως γίνουν πράξη οι διάφορες "απειλές" που διατύπωναν προεκλογικά στελέχη του και δημοσιογράφοι που πρόσκεινται σε αυτ, εναντίον της αντιπολίτευσης και των αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης, τότε η πόλωση μπορεί να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Η νέα κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί το Κουρδικό ζήτημα αλλά και να παίξει κομβικό ρόλο στο συριακό. Σ' αυτήν την χρονική στιγμή, όπου Ρωσία και ΗΠΑ έχουν έντονη στρατιωτική παρουσία στη Συρία -υπέρ του 'Ασαντ οι πρώτοι και υπέρ των Κούρδων οι δεύτεροι- η νέα κυβέρνηση θα πιεστεί πολύ αν επιμείνει στην αντιπαράθεση με τον 'Ασαντ και τους Κούρδους της Συρίας.

Με λίγα λόγια, από το AKP εξαρτάται αν το εκλογικό αποτέλεσμα θα εξελιχθεί καυτή πατάτα.

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν το ΑΚΡ θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του συντάγματος με σκοπό τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα τύπου ΗΠΑ ή Γαλλίας. Αυτό προϋποθέτει την ψήφο 330 βουλευτών. Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το ΑΚΡ θα χρειαστεί 15 έδρες επιπλέον. Αν τις βρει, ψηφίζεται στη βουλή η αναθεώρηση και στη συνέχεια εγκρίνεται ή όχι με δημοψήφισμα. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία μπορεί να αναθεωρηθεί το σύνταγμα απευθείας και δίχως δημοψήφισμα είναι αυτή των 367 εδρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ