ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία ελάχιστες μέρες πριν από το Euro 2016

Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία ελάχιστες μέρες πριν από το Euro 2016
REUTERS/ CHARLES PLATIAU

Εν μέσω των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν για έβδομη ημέρα οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι, ο πρωθυπουργός Μάνουελ Βαλς ανακοίνωσε ότι το κράτος θα μπορούσε να απορροφήσει ένα μέρος του τεράστιου χρέους των σιδηροδρόμων.

Όπως είπε ο ίδιος, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κατάσταση θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα είδος κονδυλίου για την ανακούφιση του χρέους. Ωστόσο, δεν έδωσε ακριβή αριθμό για το ύψος αυτού του κονδυλίου. Σημειώνεται ότι το χρέος της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας (SNCF) ανέρχεται στα 50 δις ευρώ.

Το συνδικάτο CGT έχει σήμερα συναντήσεις στους χώρους εργασίας προκειμένου να αποφασιστεί αν θα ανασταλεί ή όχι η απεργία στους σιδηροδρόμους.

Την ίδια ώρα συνεχίζουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στον τομέα αποκομιδής των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να στοιβάζονται στους δρόμους σε ορισμένες περιοχές του Παρισιού και άλλων γαλλικών πόλεων.

2016 06 08T145306Z 1996940259 D1AETISXXQAA RTRMADP 3 FRANCE POLITICS PROTESTS

ΠΗΓΗ: REUTERS/ CHARLES PLATIAU

Αλλά και οι εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας έχουν απευθύνει κάλεσμα για νέες κινητοποιήσεις, ελάχιστες μέρες πριν την έναρξη του Euro 2016. Επιπλέον, οι πιλότοι της Air France ανακοίνωσαν την πρόθεση να πραγματοποιήσουν απεργία από το Σάββατο, την δεύτερη ημέρα διεξαγωγής του πρωταθλήματος, λόγω της μισθολογικής μείωσης που προωθείται από την εταιρία.

Καθώς το Euro 2016 ετοιμάζεται να ανοίξει αυλαία, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε την Κυριακή σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι “κανείς δεν πρόκειται να καταλάβει γιατί θα πρέπει να αποτραπούν οι φίλαθλοι από το να ταξιδέψουν όπου θέλουν με ευκολία, αν και δεν νομίζω ότι η διοργάνωση κινδυνεύει (από τις απεργίες)”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ