ΚΟΣΜΟΣ

Η χειρότερη μαζική δολοφονία στην Ιστορία των ΗΠΑ

Η χειρότερη μαζική δολοφονία στην Ιστορία των ΗΠΑ
Joe Raedle/Getty Images/Ideal Images

Το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση σε μπαρ στο Ορλάντο η οποία άφησε πίσω της 50 νεκρούς και 53 τραυματίες, έξι εκ των οποίων δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή. Δράστης της επίθεσης που χαρακτηρίζεται από τα αμερικανικά Μέσα ως η χειρότερη μαζική δολοφονία στην Ιστορία των ΗΠΑ, 29χρονος Όμαρ Ματίν, Αμερικανός πολίτης αφγανικής καταγωγής. 

 

 

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Amaq το οποίο συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε ότι η οργάνωση βρίσκεται πίσω από το χτύπημα στο Ορλάντο: «η ένοπλη επίθεση που είχε στόχο γκέι κλαμπ στην πόλη του Ορλάντο στην αμερικανική πολιτεία της Φλόριντα και η οποία άφησε 100 ανθρώπους νεκρούς ή τραυματισμένους πραγματοποιήθηκε από μαχητή του Ισλαμικού Κράτους», σημειώνει το πρακτορείο.

Νωρίτερα, ο βουλευτής της Καλιφόρνια Άνταμ Σκιφ (Adam Schiff), επικεφαλής των Δημοκρατικών που συμμετέχουν στην επιτροπή πληροφοριών του Βουλής των Αντιπροσώπων είχε υποστηρίξει σε συνέντευξή του στο CNN ότι –με βάση πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών– οι τοπικές αρχές στο Ορλάντο πιστεύουν ότι ο ύποπτος είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του:

Ξέρουμε ότι η επίθεση διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, η κοινότητα LGBT είναι στόχος του Ισλαμικού Κράτους. Έχουμε τρομερές αναφορές τα τελευταία χρόνια για φρικτές δολοφονίες ομοφυλόφιλων, άνθρωποι στη Συρία και το Ιράκ πετιούνται από την κορυφή κτιρίων, οι ομοιότητες με το Μπατακλάν. Όλα αποτελούν υψηλές ενδείξεις για επίθεση εμπευσμένη από τον ISIL, είτε αυτή ήταν απευθείας οργανωμένη από το Ισλαμικό Κράτος... δεν ξέρουμε προφανώς, οι υπηρεσίες πληροφοριών και, ιδίως, η ΝCTC (σ.σ. Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας), προσπαθούν να βρουν στοιχεία για το αν υπήρξε απευθείας εντολή από τη Ράκα. Όλα αυτά είναι πρόωρα στοιχεία και πολλές φορές δεν επαληθεύονται.

Σύμφωνα με το CBS News, ο δράστης διέμενε στο Πορτ Σεντ Λούσι της Φλόριντα και δεν είχε ποινικό μητρώο. Σύμφωνα πάντα με την ομοσπονδιακή αστυνομία, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν επρόκειτο για έγκλημα μίσους, για τρομοκρατική ενέργεια ή για μια βίαιη επίθεση. Ο δράστης σκοτώθηκε από αστυνομικούς σε ανταλλαγή πυρών μέσα στο κλαμπ Pulse.

2016 06 12T130341Z 908000107 S1AETJMFLLAA RTRMADP 3 FLORIDA SHOOTING

ΠΗΓΗ: REUTERS/ KEVIN KOLCZYNSKI

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, οι νεκροί είναι 50 και τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της περιοχής, μεταξύ αυτών κι ένας αστυνομικός. Ορισμένοι από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως ανέφερε νοσοκομειακή πηγή.

Την ίδια ώρα η πολιτεία της Φλόριντα στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, όπως επίσης η πόλη του Ορλάντο τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας του μακελειού, γνωστοποίησαν οι τοπικές αστυνομικές αρχές.

2016 06 12T123929Z 1704945966 S1AETJMDHPAB RTRMADP 3 FLORIDA SHOOTING

ΠΗΓΗ: REUTERS/ KEVIN KOLCZYNSKI

Μπ. Ομπάμα: Καμία τρομοκρατική ενέργεια δεν θα αλλάξει αυτό που είμαστε

O Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) καταδίκασε απόψε το μακελειό στο Ορλάντο της Φλόριντας, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια και ενέργεια μίσους». Στο σύντομο διάγγελμά του, ο Ομπάμα επισήμανε ότι «καμία τρομοκρατική ενέργεια, καμία ενέργεια μίσους δεν μπορεί να αλλάξει αυτό που είμαστε».
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το FBI ηγείται των ερευνών για την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο, που στοίχισε την ζωή σε πενήντα ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων τόσων.

Tην παραίτηση Ομπάμα ζητά ο Τραμπ

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) προκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) να αναγνωρίσει ότι το μακελειό στο Ορλάντο ήταν «ισλαμική τρομοκρατία», καλώντας τον ειδάλλως να παραιτηθεί.
«Θα αναφέρει, τελικά, ο πρόεδρος Ομπάμα τις λέξεις ακραία ισλαμική τρομοκρατία; Αν δεν το κάνει, τότε πρέπει άμεσα να παραιτηθεί με ατιμωτικό τρόπο», έγραψε ο μεγιστάνας στον επίσημο λογαριασμό του στον λογαριασμό του στο Twitter.

Καταδικάζουν Κλίντον και Σάντερς

Στο δημοκρατικό στρατόπεδο, η Χίλαρι Κλίντον (Hillary Clinton) χαρακτήρισε το μακελειό στο Ορλάντο της Φλόριντα «τρομοκρατική ενέργεια», η οποία επιτάσσει τον διπλασιασμό των προσπαθειών, ώστε να εμποδιστούν παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον. «Προς την κοινότητα LGBT: σας παρακαλώ να ξέρετε ότι έχετε εκατομμύρια συμμάχους σε ολόκληρη την χώρα. Εγώ είμαι μία εξ αυτών», επισήμανε η επικρατέστερη για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών σε αντίστοιχα μηνύματά της σε Facebook και Twitter.

Το χρονικό του μακελειού

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αστυνομία κλήθηκε μετά από αναφορές για πυροβολισμούς μέσα στο κλαμπ. Οι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν έφοδο και υπήρξε ανταλλαγή πυρών με τον δράστη ενώ στη συνέχεια εκείνος πήρε μαζί του ομήρους και οχυρώθηκε στο κλαμπ.

Η αστυνομία έλαβε την απόφαση να επέμβει και εισέβαλε στο χώρο που βρισκόταν ο ένοπλος. Κατά την ανταλλαγή πυρών, ο δράστης σκοτώθηκε. Μαζί του είχε ένα αυτόματο τουφέκι, ένα περίστροφο και μια συσκευή η οποία εξετάζεται, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η αστυνομία του Ορλάντο θεωρεί την επίθεση ως περιστατικό εγχώριας τρομοκρατίας και οι αρχές ερευνούν αν ο δράστης ήταν ένας "μοναχικός λύκος", αν δηλαδή έδρασε μόνος ή αν είχε συνεργούς. Η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα για "τρομοκρατική ενέργεια".

Νωρίτερα, οι αρχές είχαν επιβεβαιώσει ότι υπήρχαν πολλοί τραυματίες σε νυχτερινό κλαμπ στο Ορλάντο της Φλόριντα, μετά από εισβολή ενόπλου. Οι αρχές προειδοποίησαν τον κόσμο να μείνει μακριά από την περιοχή καθώς η κατάσταση βρισκόταν σε εξέλιξη.

Αρχικές μαρτυρίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον επτά ανθρώπους οι οποίοι είχαν χτυπηθεί από τα πυρά του ενόπλου στο club Pulse.

Ο ένοπλος, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, πυροβόλησε τουλάχιστον 20 φορές κι είχε οχυρωθεί μέσα στο κλαμπ. Εφημερίδα του Ορλάντο μετέδωσε την πληροφορία ότι ο ένοπλος ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά και κρατούσε ομήρους.

Πολλοί θαμώνες του κλαμπ ανέφεραν στα social media ότι αναζήτησαν καταφύγιο πίσω από το μπαρ, άλλοι έπεσαν στο πάτωμα ενώ αρκετοί κατάφεραν να ξεφύγουν από την έξοδο κινδύνου.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες που ένα βίαιο έγκλημα σημειώνεται στην πόλη του Ορλάντο. Το βράδυ της Παρασκευής, μια νεαρή τραγουδίστρια, η Κριστίνα Γκρίμι, που έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της στο ριάλιτι The Voice, δολοφονήθηκε ενώ υπέγραφε αυτόγραφα μετά από μια συναυλία στο Plaza Live, σε απόσταση μικρότερη των 5 χιλιομέτρων από το Pulse.

Τι είπε η πρώην γυναίκα του Ματίν

Την Κυριακή το βράδυ, ομοσπονδιακοί πράκτορες, έψαξαν σπιθαμή προς σπιθαμή το διαμέρισμα του Ματίν που βρίσκεται στην παραλιακή πόλη Φορτ Πηρς, περίπου 120 μίλια νοτιοανατολικά του Ορλάντο, ψάχνοντας για στοιχεία.

Την ίδια ώρα, η πρώην σύζυγος του Ματίν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο δράστης είχε εργαστεί σε αναμορφωτήριο ανηλίκων στο Φορτ Πηρς ενώ είχε επιδιώξει να εισαχθεί στην ακαδημία της αστυνομίας.

Η ίδια είπε πως ο Ματίν την ξυλοκοπούσε συχνά και υπήρξε πολλές φορές θύμα των ξεσπασμάτων θυμού του κατά τα οποία «εξέφραζε μίσος για όλους».

Αργότερα, μέλη της οικογένειά της επενέβησαν και την «έσωσαν», μόλις τέσσερις μήνες μετά την ημέρα του γάμου τους και στη συνέχεια πήραν διαζύγιο.

«Ξέρω ότι έπαιρνε στεροειδή», είπε η Γιουσούφι στους δημοσιογράφους έξω από το σπίτι που διαμένει με τον μνηστήρα της. Επίσης περιέγραψε τον Ματίν ως «ψυχολογικά ασταθή», «ψυχικά άρρωστο» και διπολικό.

Ο ιμάμης του τεμένους της Φλόριντα, όπου ο Ματίν πήγαινε για να προσευχηθεί επί 10 χρόνια, περιέγραψε τον δράστη ως έναν γλυκομίλητο άνδρα που πήγαινε συχνά στο τζαμί αλλά σπάνια είχε κοινωνικές επαφές με τους υπόλοιπους.

Σύλληψη στην Καλιφόρνια

Ο Τζέιμς Γουέσλει Χάουελ, ένας 20χρονος από την Ιντιάνα, συνελήφθη χθες στην Καλιφόρνια ενώ κατευθυνόταν προς το Λος Άντζελες και στο σημείο όπου πραγματοποιούνταν το φεστιβάλ LA Pride, μεταφέροντας ένα ολόκληρο οπλοστάσιο μαζί του.

Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν να κάθεται σε αυτοκίνητο που είχε πινακίδες της Ιντιάνα και κατά την έρευνα ρουτίνας, βρήκαν τρία αυτόματα τουφέκια, πυρομαχικά και πέντε γαλόνια χημικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εκρηκτικού μηχανισμού. Ο Χάουελ ισχυρίστηκε ότι περίμενε έναν φίλο του για να πάνε μαζί στο Λος Άντζελες.

Μέχρι στιγμής, δεν προκύπτει σύνδεση με το μακελειό στο Ορλάντο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ