ΚΟΣΜΟΣ

Μ. Βαλς: Θα χαθούν και άλλες αθώες ζωές από τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία

Μ. Βαλς: Θα χαθούν και άλλες αθώες ζωές από τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία
REUTERS/ ROBERT PRATTA

Η Γαλλία κάνει ότι μπορεί προκειμένου να αποφευχθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα, αλλά θα υπάρξουν περισσότερες, προειδοποίησε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μάνουελ Βαλς.

Η προειδοποίηση του Βαλς έρχεται ένα 24ωρο μετά την δολοφονία ενός γάλλου αστυνομικού και της γυναίκας του από τον Λοροσί Αμπάλα, έναν 25χρονο τζιχαντιστή που δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, στην περιοχή Ιβελίν κοντά στο Παρίσι, ο οποίος απειλούσε να μετατρέψει το Euro 2016 σε νεκροταφείο.

Ο Βαλς ανέφερε ακόμα ότι οι αστυνομικές αρχές και οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν αποτρέψει 15 επιθέσεις από το 2013 και ότι διεξάγουν διαρκή μάχη προκειμένου να εντοπίσουν επίδοξους τρομοκράτες.

“Πρέπει να στενέψουμε τον κύκλο και να παράσχουμε στις αρχές και τις υπηρεσίες ασφαλείας όλα τα μέσα που χρειάζονται, αλλά θα δούμε και άλλες επιθέσεις”, δήλωσε ο Βαλς σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό και πρόσθεσε: “Περισσότεροι αθώοι θα χάσουν τις ζωές τους”.

Σημειώνεται ότι ο 25χρονος τζιχαντιστής Αμπάλα είχε δικαστεί μαζί με άλλους επτά κατηγορούμενους και είχε καταδικαστεί το 2013 σε φυλάκιση τριών ετών, εκ των οποίων οι έξι μήνες με αναστολή, για σύσταση συμμορίας με σκοπό την προετοιμασία τρομοκρατικών πράξεων.

Επιπλέον, ήταν “στόχος ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από έναν δικαστικό της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας" το 2016 σ' ένα συριακό τζιχαντιστικό δίκτυο”.

Η αστυνομία βρήκε στον τόπο του εγκλήματος –το σπίτι του αστυνομικού- μία λίστα με ονόματα πιθανών στόχων, στην οποία περιλαμβάνονταν ράπερ, δημοσιογράφοι, αστυνομικοί και άλλες δημόσιες προσωπικότητες.

Διαβάστε επίσης:

Πίστη στον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους δήλωσε ο τζιχαντιστής στη Γαλλία-Απειλούσε το Euro 2016

«Τρομοκρατική επίθεση» η δολοφονία ανώτερου αστυνομικού στη Γαλλία

Γαλλία: Καταδικασμένος τζιχαντιστής ο δράστης της δολοφονίας αστυνομικών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ