ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Ασαφές το πλαίσιο που γίνεται η έξοδος ενός κράτους - μέλους από την Ε.Ε

Μέρκελ: Ασαφές το πλαίσιο που γίνεται η έξοδος ενός κράτους - μέλους από την Ε.Ε
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/KAY NIETFELD

Ασαφές το πλαίσιο που γίνεται η έξοδος ενός κράτους - μέλους από την Ε.Ε, είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος στο διάγγελμά της, μετά το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος που έδωσε το «πράσινο φως» για το BREXIT.

H κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι η όλη διαδικασία θα διαρκέσει πολλά χρόνια μέχρι να υπογραφούν οι σχετικές συνθήκες που θα οδηγήσουν της Μεγάλη Βρετανία, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τόνισε δε ότι τα υπόλοιπα 27 μέλη με πρέπει να αξιολογήσουν την κατάσταση με σωφροσύνη και να αναλύσουν το αποτέλεσμα. Η κ. Μέρκελ είπε ότι οι Ευρωπαϊκοί λαοί έχουν διαφορετικές προσδοκίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν πρέπει να βγαίνουν άμεσα συμπεράσματα. Θα πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση με σωφροσύνη και από κοινού προκειμένου να πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε ότι πρέπει «για το λόγο αυτό να εξασφαλίσουμε ότι θα πρέπει οι πολίτες να μπορέσουν να αισθανθούν πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση βοηθά για να βελτιωθεί η προσωπική τους ζωή».

Εστίασε σε τρία σημεία:

Πρώτον ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί πρέπει να καταλάβουν ότι με την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βελτιωθεί η ζωή τους.

Δεύτερον ότι ο κόσμος εξελίσσεται και ενώνεται και μόνο από κοινού πρέπει να αντιμετωπίσουν την νέα παγκόσμια πραγματικότητα που δημιουργείται.
Υπογράμμισε ότι τα όποια συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από τη συζήτηση πρέπει να αξιολογούνται με ιστορική συνείδηση και να αντιλαμβάνονται ότι οι αρχές της Ε.Ε βασίζονται στην ειρήνη.

Επίσης, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα έχει καλέσει για διαβουλεύσεις ττον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, to Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό Πρόεδρο Ματέο Ρέντσι και τις επόμενες μέρες θα έχει διαβουλεύσεις και με τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ