ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μ. Κοσμίδης στο CNN Greece για το κλίμα αβεβαιότητας στη Βρετανία μετά το Brexit

Ο Μ. Κοσμίδης στο CNN Greece για το κλίμα αβεβαιότητας στη Βρετανία μετά το Brexit
REUTERS/Phil Noble

Κλίμα αστάθειας επικρατεί στο Λονδίνο, λίγες μέρες μετά την απόφαση για αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πρόσφατο δημοψήφισμα, με τους Βρετανούς να αναρωτιούνται ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τη χώρα.

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ή δηλώνουν ακόμη και μετανιωμένοι για τον τρόπο με τον οποίο ψήφισαν, όπως εξηγεί μιλώντας στο CNN Greece ο δημοσιογράφος στο Λονδίνο Μιχάλης Κοσμίδης.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέσα σε λίγες ώρες το αίτημα για ένα νέο δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από 3 εκατομμύρια υπογραφές, γεγονός που «υποχρεώνει» την Βουλή να θέσει το συγκεκριμένο ψήφισμα προς συζήτηση. Όμως οι περισσότεροι εκτιμούν ότι είναι μάλλον δύσκολο να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το ίδιο θέμα.

Τα ερωτήματα που εγείρονται μετά την απόφαση για Brexit αφορούν τόσο την πλευρά της ΕΕ για το πώς θα το χειριστεί, καθώς ήδη υπάρχουν πιέσεις από την πλευρά των Βρυξελλών για άμεση αποχώρηση της Βρετανίας, όσο και από την βρετανική πλευρά σχετικά με το ποια κυβέρνηση θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τη διαδικασία της αποχώρησης.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο εσωτερικό τη Βρετανίας, και πιο συγκεκριμένα στο ποιος θα διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον στον πρωθυπουργικό θώκο. Ένας από τους υποψήφιους είναι και ο πρώην δήμαρχος Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δεν αποκλείεται να κάνει και την μεταστροφή και αφού προχωρήσει σε μια νέα διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες δεν οδηγήσει τελικά τη χώρα εκτός ΕΕ.

Αναβρασμός όμως επικρατεί και στο στρατόπεδο των Εργατικών, μετά την καθαίρεση του Χίλαρι Μπεν από τον Τζέρεμι Κόρμπιν, αλλά και την παραίτηση της επικεφαλής της πολιτικής για την Υγεία Χάιντι Αλεξάντερ.

Ο Μιχάλης Κοσμίδης σημειώνει ακόμη ότι παραμένει ανοιχτό και το θέμα της Σκωτίας, δεδομένης της πρόθεσης της πρωθυπουργού να προχωρήσει σε απευθείας συζητήσεις με τις Βρυξέλλες , αλλά και του ενδεχομένου δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε επίσης:

Τρίτη αποχώρηση από το Εργατικό Κόμμα

Αρχές του 2019 βλέπει βουλευτής την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε.

Μετωπική σύγκρουση Ε.Ε. – M. Βρετανίας για το χρόνο αποχώρησης

FAZ: Άμεση έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης της Μ. Βρετανίας θα ζητήσει το Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ