ΚΟΣΜΟΣ

Στις δύο μονάδες πέφτει η διαφορά Κλίντον–Τραμπ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Στις δύο μονάδες πέφτει η διαφορά Κλίντον–Τραμπ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση
Τα σκίτσα των δύο υποψηφίων Αμερικανών προέδρων, ζωγραφισμένα σε διακοσμητικές κολοκύθες από το χέρι του καλλιτέχνη Τζον Κέτμαν (John Kettman) στο Λασάλ (LaSalle) του Ιλινόις (Illinois), την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016 REUTERS/Jim Young TPX IMAGES OF THE DAY

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Χίλαρι Κλίντον (Hillary Clinton) και ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός της Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) φέρονται σχεδόν να ισοψηφούν σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, με την προεκλογική εκστρατεία να διεξάγεται σε ατμόσφαιρα δηλητηριώδη.

Η έρευνα του πανεπιστημίου Κουίνιπιακ (Quinnipiac University), που εδρεύει στο Κονέκτικατ (Connecticut), φέρει την Χίλαρι Κλίντον να προηγείται με 42% έναντι 40% του δισεκατομμυριούχου αντίπαλού της.

Το υπόλοιπο 18% μοιράζεται ανάμεσα σε αυτούς που δήλωσαν ότι θέλουν να ψηφίσουν άλλον υποψήφιο (6%), δεν θα ρίξουν ψηφοδέλτιο στην κάλπη (5%) ή παραμένουν αναποφάσιστοι (7%). Σημειώνεται πως το ποσοστό στατιστικού σφάλματος της έρευνας του Κουίνιπιακ ανέρχεται σε ±2,4%.

Το προβάδισμα της υποψήφιας των Δημοκρατικών σε αυτή την έρευνα είναι αισθητά μικρότερο, συγκρινόμενο με την αμέσως προηγούμενη έρευνα του ίδιου ιδρύματος, η οποία είχε δημοσιευθεί την 1η Ιουνίου. Τότε, η Κλίντον προηγείτο του Τραμπ με τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες, υπερέχοντας στο ερώτημα της «ηθικής», έναντι τις «ηγετικής ικανότητας», που απέδιδαν οι ερωτηθέντες στον Τραμπ.

Το ποσοστό της διαφοράς των δύο υποψηφίων σε αυτήν τη δημοσκόπηση είναι πολύ πιο μικρό από αυτό που καταγράφηκε σε δημοσκόπηση της προηγούμενης Κυριακής για λογαριασμό των ABC News/Washington Post και το οποίο ανερχόταν σε δώδεκα μονάδες, αποδιδόμενο στις πρόσφατες αναταράξεις στην εκστρατεία του Τραμπ.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε με δείγμα 1.610 ψηφοφόρων, το 61% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η εκστρατεία ενόψει των εκλογών του 2016 «αύξησε το επίπεδο του μίσους και των προκαταλήψεων στις Ηνωμένες Πολιτείες». Τα δύο τρίτα εξ αυτών επιρρίπτουν την ευθύνη στο στρατόπεδο του Τραμπ και ένα 16% επιρρίπτει την ευθύνη στην Κλίντον.

«Οι ψηφοφόροι βλέπουν εαυτούς στο μέσον μιας κακόβουλης προεκλογικής εκστρατείας της καμμένης γης ανάμεσα σε δύο υποψηφίους που δεν τους αρέσουν. Και δεν νομίζουν ότι κάποιος από αυτούς θα γινόταν καλός πρόεδρος», σχολίασε ο Τιμ Μαλόι (Tim Malloy), αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων του πανεπιστημίου Κουίνιπιακ (Quinnipiac University Poll), στην ανακοίνωση που συνοδεύει την έρευνα.

Τα επιμέρους ευρήματα της έρευνας

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι είναι βαθιά διχασμένοι σε επίπεδο φύλου, φυλετικής προέλευσης, ηλικίας και κομματικών γραμμών.

Οι γυναίκες στηρίζουν την Κλίντον με 50–33, ενώ οι άντρες τον Τραμπ με 47–34. Οι λευκοί ψηφοφόροι στηρίζουν τον Τραμπ με 47–34, οι μαύροι ψηφοφόροι την Κλίντον με 91–1, όπως επίσης οι ισπανόφωνοι με 50–33.

Στις ηλικίες 18 έως 34 επικρατεί η ψήφος προς την Κλίντον με 48–23, ενώ στη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα των 65+ επικρατεί η ψήφος προς τον Τραμπ με 51–35. Οι Δημοκρατικοί συσπειρώνονται γύρω από την υποψήφια του κόμματός τους με 89–3, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι γύρω από τον υποψήφιο του GOP με 84–6 αντίστοιχα.

Για το 58% των προσώπων που ερωτήθηκαν, η πρώην Πρώτη Κυρία και πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπό τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα είναι καλύτερα προετοιμασμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ για να αναλάβει το προεδρικό αξίωμα. Ο δεύτερος δεν συγκεντρώνει παρά το 33% των θετικών γνωμών όσον αφορά το συγκεκριμένο ερώτημα.

Σε επίπεδο αρνητικής κριτικής, οι δύο υποψήφιοι κρίνονται το ίδιο αυστηρά, με τον Τραμπ στο 34–57 και την Κλίντον στο 37–57.

Απαντώντας στην πρόταση «ο Τραμπ δεν θα είναι καλός πρόεδρος», οι Αμερικανοί φαίνεται να συμφωνούν με ποσοστό 58–35. Αντίστοιχα, για την Κλίντον το ποσοστό απόρριψης διαμορφώνεται στο 53–43.

Για το 58% των ερωτηθέντων, η πρώην Πρώτη Κυρία και πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην πρώτη κυβέρνηση Ομπάμα είναι καλύτερα προετοιμασμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ για να αναλάβει το προεδρικό αξίωμα. Ο Τραμπ συγκεντρώνει μόλις το 33% των θετικών γνωμών όσον αφορά αυτό το ερώτημα. Επίσης, σε ποσοστό 53–33 θεωρούν ότι είναι πιο ευφυής και σε ποσοστό 46–37 ότι αποτελεί υψηλότερο ηθικό πρότυπο.

Παρόλα αυτά, θεωρούν σε ποσοστό 52–40 ότι ο επιχειρηματίας από τη Νέα Υόρκη μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας, σε ποσοστό 52–39 ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα το Ισλαμικό Κράτος και ότι είναι πιο τίμιος και έμπιστος σε ποσοστό 49–43.

Ενδιαφέρον στοιχείο, μεταξύ άλλων είναι πώς αξιολογούν τα ποιοτικά ατομικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένας πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η «τιμιότητα/εμπιστοσύνη» έρχεται πρώτη με 28%, ακολουθούν η «ακεραιότητα» με 10%, η «ηγετική ικανότητα» με 6%, η «φροντίδα για τους ανθρώπους» με 5%, το «συνεργατικό πνεύμα», η «εμπειρία και τα προσόντα», η «ευφυία» από 3%, η «ηρεμία/ψυχραιμία», η «προτεραιότητα και η αγάπη προς στην πατρίδα», η «αίσθηση δικαίου», η «εκπλήρωση των υποσχέσεων», η «γνώση», η «ηθική», η «δύναμη» από 2%.

Το τελευταίο αυτό εύρημα, μάλλον, θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία στο επιτελείο της υποψηφίου των Δημοκρατικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ