ΚΟΣΜΟΣ

Στα χέρια Σύρων η Τζαραμπλούς χάρη στην «Ασπίδα του Ευφράτη»

Στα χέρια Σύρων η Τζαραμπλούς χάρη στην «Ασπίδα του Ευφράτη»
REUTERS/Umit Bektas

Υπό τον έλεγχο των Σύρων ανταρτών βρίσκεται πλέον η πόλη Τζαραμπλούς, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, έπειτα από την «Ασπίδα του Ευφράτη», την επιχείρηση τουρκικών δυνάμεων, με την υποστήριξη και των ΗΠΑ στην περιοχή.

Τα τουρκικά στρατεύματα πάντως συνεχίζουν και σήμερα Πέμπτη, την προέλασή τους στο συριακό έδαφος, καθώς η επιχείρηση συνεχίζεται. Πλέον, είκοσι τουρκικά άρματα μάχης βρίσκονται στη Συρία, ενώ αναμένονται και ενισχύσεις, σύμφωνα με ανώτατο τούρκο αξιωματούχο.

Σύροι αντάρτες, με την υποστήριξη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, αρμάτων μάχης και μαχητικών αεροσκαφών εισέβαλαν στο τελευταίο προπύργιο των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, στην πρώτη τουρκική εισβολή στη Συρία, με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Τουλάχιστον εννέα τουρκικά άρματα μάχης πέρασαν την Τετάρτη στη Συρία σε μια επιχείρηση με στόχο την ανακατάληψη της Τζαραμπλούς και των γύρω χωριών, που βρίσκονταν στα «χέρια» του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με μαρτυρίες οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους δεν προέβαλαν μεγάλη αντίσταση, ωστόσο δεν έλειψαν οι βομβαρδισμοί στην πόλη.

Είναι η πρώτη φορά αφότου το Ισλαμικό Κράτος ανακήρυξε, τον Ιούνιο του 2014, την ίδρυση του «χαλιφάτου» του στις περιοχές που είχε θέσει υπό τον έλεγχό του στο έδαφος της Συρίας και του γειτονικού Ιράκ που οι τζιχαντιστές πρόβαλαν τόσο λίγη αντίσταση σε μια επίθεση για την ανακατάληψη μιας περιοχής που κατείχαν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε πως η επιχείρηση έχει στόχο τόσο το Ισλαμικό Κράτος, όσο και Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίοι έχουν καταλάβει εδάφη στη βόρεια Συρία, γεγονός που σήμανε συναγερμό στην Τουρκία.

«Είτε είναι το Ισλαμικό Κράτος, είτε το YPG, πρόκειται για τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε ο Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Άγκυρα. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος από την πλευρά του, που βρέθηκε στην Τουρκία ενώ η επιχείρηση βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη, σημείωσε πως οι κούρδοι αντάρτες θα πρέπει να παραμείνουν ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, σημείο που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία.

2016 08 24T150225Z 2147280276 S1BETXHMEBAA RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA TURKEY

Τζο Μπάιντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν/ Πηγή: Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

«Είπαμε πολύ καθαρά» ότι οι δυνάμεις αυτές «πρέπει να διασχίσουν εκ νέου τον ποταμό», είπε ο Μπάιντεν αναφερόμενος στη συμμαχία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), στην οποία η κυρίαρχη δύναμη είναι οι Κούρδοι, καθώς η Άγκυρα ανησυχεί για το ενδεχόμενο προέλασης και ισχυροποίησης των αυτονομιστών κούρδων ανταρτών της Συρίας.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Γιλντιρίμ από την πλευρά του έκρινε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επανεξετάσουν την υποστήριξη που προσφέρουν στην οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), για να μειωθεί ο κίνδυνος, επιμένοντας στο ότι η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον συμφωνούν πως οι Κούρδοι δεν πρέπει να περάσουν δυτικά του Ευφράτη.

Μάλιστα ο Γιλντιρίμ ξεκαθάρισε πως η στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει η Τουρκία εντός του συριακού εδάφους με την στήριξη των ΗΠΑ θα συνεχιστεί έως ότου οι κούρδοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) επιστρέψουν ανατολικά του Ευφράτη ποταμού.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε και μεταδόθηκε ζωντανά από το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk, η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δεν μπορεί να αγνοηθεί εάν πρέπει να βρεθεί μια πολιτική επίλυση στην σύγκρουση της Συρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ