ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Οι υποστηριζόμενοι από την Άγκυρα Σύροι αντάρτες κατέλαβαν χωριό στη Συρία

Τουρκία: Οι υποστηριζόμενοι από την Άγκυρα Σύροι αντάρτες κατέλαβαν χωριό στη Συρία
REUTERS/ STRINGER

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ευρεία επιχείρηση εκκαθάρισης της περιοχής από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κοντά στα σύνορά της, αλλά επί συριακού εδάφους, την οποία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της νύχτας η Τουρκία.

Οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις των Σύρων ανταρτών κατέλαβαν ένα χωριό που βρίσκεται 3 χιλιόμετρα εντός του συριακού εδάφους και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων δυτικά της συριακής πόλης Τζαραμπλούς, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού απελευθέρωσαν το χωριό Κεκλίτσε, προσέθεσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ASL), τον οποίο εμείς χαρακτηρίζουμε μετριοπαθή αντιπολίτευση, εισήλθε στη Συρία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χρησιμοποιώντας την ονομασία του συνασπισμού ο οποίος έχει πολυδιασπαστεί με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες συμμαχίες.

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός μετέχει στην επιχείρηση που έχει στόχο να εκδιωχθούν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από την συριακή πόλη Τζαραμπλούς.

2016 08 24T112249Z 1469525868 S1BETXGSRHAA RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA TURKEY

«Σκοπός της επιχείρησης είναι να απωθηθεί η οργάνωση ISIS προς τον νότο. Εξ' αρχής αυτό σχεδιάσαμε και το σχεδιάσαμε μαζί με τις ΗΠΑ», δήλωσε Τσαβούσογλου.

Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι η κουρδική οργάνωση PYD θα πρέπει να μετακινηθεί προς τα ανατολικά του Ευφράτη, διαφορετικά θα είναι στόχος της Τουρκίας. «Αυτή την υπόσχεση έδωσαν και οι ΗΠΑ» στην Τουρκία, σημείωσε και προσέθεσε: «Αυτή είναι η συμφωνία που έχουμε κάνει. Σε αντίθετη περίπτωση θα πράξουμε τα δέοντα».

Νωρίτερα σήμερα τουρκικά άρματα μάχης διέσχισαν τα σύνορα με την Συρία και εισέβαλαν στο συριακό έδαφος στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκαθάρισης της περιοχής, προβαίνοντας σε διαδοχικούς βομβαρδισμούς. Η επιχείρηση υποστηρίζεται από πολεμικά αεροσκάφη των συμμαχικών δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

2016 08 24T072034Z 637280900 S1BETXFXEGAB RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA TURKEY

Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν και μονάδες του τουρκικού πυροβολικού, με την αεροπορική κάλυψη μαχητικών της τουρκικής αεροπορίας.

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, πραγματοποίησαν τέσσερις αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους, στην αναφερόμενη πόλη, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Ερντογάν: Η Τουρκία θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της

Την είδηση επιβεβαίωσε με δήλωσή του και ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στις επιθέσεις που δέχεται η Τουρκία σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Όπως τόνισε, η Τουρκία θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της αν χρειαστεί προκειμένου να διατηρήσει την εδαφική ενότητα του συριακού κράτους.

2016 08 24T115111Z 388590698 S1BETXGVETAB RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA TURKEY

Σε μια κατά τα φαινόμενα αναφορά στην αμερικανική υποστήριξη προς τους κούρδους μαχητές της Συρίας ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως οι χώρες που υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις είναι σαν να κρατούν ενεργές, απασφαλισμένες χειροβομβίδες.

Το ΥΠΕΞ της Συρίας καταδικάζει την επίθεση

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταδίκασε ως παραβίαση της κρατικής κυριαρχίας την τουρκική εισβολή σε συριακό έδαφος που έγινε κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως αναφέρει το Reuters το συριακό ΥΠΕΞ τόνισε πως κάθε αντιτρομοκρατική επιχείρηση πρέπει να πραγματοποιείται σε συνεννόηση με τη Δαμασκό. Κατηγόρησε επίσης την Άγκυρα πως σκοπός της επιχείρησης είναι η αντικατάσταση των δυνάμεων του ISIS με «άλλες τρομοκρατικές ομάδες», μια αναφορά στους αντικυβερνητικούς αντάρτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ