ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρή έκρηξη με τραυματίες στη Νέα Υόρκη (vid)

Ισχυρή έκρηξη με τραυματίες στη Νέα Υόρκη (vid)
REUTERS/Rashid Umar Abbasi

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο Μανχάταν το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, δεν φαίνεται να υπάρχει διασύνδεση με την τρομοκρατία, χωρίς όμως και να αποκλείεται, ενώ οι αρχές εντόπισαν στο σημείο της έκρηξης μια χύτρα ταχύτητας η οποία συνδεόταν με κινητό τηλέφωνο και καλώδια.

Η έκρηξη σημειώθηκε στην πολυσύχναστη γειτονιά Τσέλσι του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη και σκόρπισε τον τρόμο, ενώ η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία, η οποία διεξάγει έρευνες.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο και άλλοι αξιωματούχοι της πόλης δήλωσαν πως οι ερευνητές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο η έκρηξη να οφείλεται σε διαρροή αερίου αλλά απέφυγαν να τη χαρακτηρίσουν βομβιστική επίθεση και αρνήθηκαν να πουν επακριβώς τι πιστεύουν ότι μπορεί να προκάλεσε την έκρηξη.

Το CNNi δημοσιεύει φωτογραφία από εκρηκτικό μηχανισμό που βρέθηκε κοντά στο σημείο της έκρηξης

edition

Οι αρχές ερευνούν την έκρηξη ως εγκληματική ενέργεια η οποία προς τον παρόν δεν συνδέεται με οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση.

Πάντως όπως τόνισε ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο, η έκρηξη φαίνεται να ήταν μια "σκόπιμη ενέργεια", αλλά δεν υπάρχουν "στοιχεία σε αυτό το στάδιο που να δείχνουν σύνδεση με την τρομοκρατία".

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν προς μια "αξιόπιστη και συγκεκριμένη απειλή" για την πόλη. "Δεν βλέπουμε μια διασύνδεση με την τρομοκρατία", είπε ο ντε Μπλάζιο και πρόσθεσε πως «είναι πολύ νωρίς να πούμε τι προκάλεσε το συμβάν. Πιστεύουμε ότι ήταν σκόπιμη ενέργεια. Διεξάγεται πλήρης έρευνα».

Ο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης είπε ακόμη ότι οι ερευνητές δεν πιστεύουν πως υπάρχει οποιαδήποτε σχέση με τοναυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμόπου εξερράγη νωρίτερα το Σάββατο στην παραλιακή πόλη Σίσαϊντ Παρκ του Νιου Τζέρσεϊ. Δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί από την έκρηξη του μηχανισμού αυτού, που είχε τοποθετηθεί σε πλαστικό κάδο σκουπιδιών κατά μήκος της διαδρομής ενός αγώνα δρόμου που διοργάνωνε φιλανθρωπική οργάνωση.

Ωστόσο αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως η Κοινή Ομάδα Δράσης Τρομοκρατίας, ένα διυπηρεσιακό όργανο που αποτελείται από ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους, έχει κληθεί, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ να διερευνήσει την έκρηξη στο Τσέλσι, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι αρχές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχει σχέση με την τρομοκρατία.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος παρευρισκόταν σε ένα δείπνο με γερουσιαστές στην Ουάσινγκτον, "έχει ενημερωθεί για την έκρηξη στην Πόλη της Νέας Υόρκης, τα αίτια της οποίας παραμένουν υπό διερεύνηση", δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. "Ο πρόεδρος θα ενημερωθεί για τα νεότερα στοιχεία μόλις υπάρξουν επιπλέον πληροφορίες", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Χάρι Τζ. Ουέντιν, επικεφαλής της διεύθυνσης Ειδικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης, ένας πιθανός εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε η έκρηξη.Λίγο αργότερα όπως μετέδωσε το CNNi, στο σημείο της έκρηξης η αστυνομία εντόπισε μια χύτρα ταχύτητας η οποία συνδεόταν με κινητό τηλέφωνο και καλώδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως η έκρηξη σημειώθηκε σε κάδο σκουπιδιών, όμως η αιτία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Ο επικεφαλής της διεύθυνσης ειδικών επιχειρήσεων της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης έκανε γνωστό μέσω Twitter πως ένας "πιθανός δεύτερος μηχανισμός έχει εντοπιστεί" στην ίδια ευρύτερη περιοχή. Το CNNι μετέδωσε πως πηγές των υπηρεσιών επιβολής του νόμου πιστεύουν πως η έκρηξη προκλήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

Η αστυνομία εξετάζει και βίντεο από κάμερες ασφαλείας στην περιοχή σε μια προσπάθεια να δώσει απαντήσεις στο πως έγινε η έκρηξη, από την οποία τραυματίστηκαν τουλάχιστον 29 άνθρωποι, ένας εκ των οποίων σοβαρά, αν και δεν κινδυνεύει η ζωή του, σύμφωνα με τον Επίτροπο της Πυροσβεστικής, Ντάνιελ Νίγκρο.

Η έκρηξη, την οποία ένας κάτοικος χαρακτήρισε "εκκωφαντική", σημειώθηκε έξω από το οίκημα Associated Blind Housing στο 135 W. 23ο Δρόμο. Το οίκημα προσφέρει στέγη, εκπαίδευση και άλλες υπηρεσίες στους τυφλούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ