ΚΟΣΜΟΣ

Ο σκύλος με δύο ουρές και γραβάτα ταράζει την Ουγγαρία

Ο σκύλος με δύο ουρές και γραβάτα ταράζει την Ουγγαρία

Πολλά μπορούν να προκαλέσουν πολιτική αναταραχή σε μία χώρα, όμως στην Ουγγαρία αυτό που ταράζει τα... νερά είναι τόσο ιδιαίτερο, όσο κι ένας σκύλος με δύο ουρές.

Ο λόγος για ένα σατιρικό ουγγρικό κόμμα, που ονομάζεται «Σκύλος με τις δύο ουρές» (MKKP), που στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στη χώρα το 2018 θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών προκειμένου να εισαχθεί στο κοινοβούλιο.

Κρίνοντας ότι η εκστρατεία γελοιοποίησης του δημοψηφίσματος για το μεταναστευτικό που διεξήχθη την Κυριακή στη χώρα, ήταν επιτυχημένη, ο «Σκύλος με τις δύο ουρές», έκανε γνωστό ότι κατεβαίνει ενεργά στην πολιτική.

«Πολλοί άνθρωποι ακολούθησαν τη σύστασή μας και για αυτό αποφασίσαμε να κατέβουμε στις εκλογές του 2018», εξήγησε ο Γκέργκο Κόβατς, ο ηγέτης του Κόμματος του Σκύλου με τις Δυο Ουρές (MKKP) που εδώ και χρόνια σατιρίζει τον λαϊκισμό του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Το MKKP αισιοδοξεί ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές για να κατεβάσει υποψήφιους βουλευτές, αν και αναγνωρίζει ότι το προεκλογικό πρόγραμμά του «αναμφίβολα δεν θα είναι σοβαρό».

Ο «Σκύλος με τις δύο ουρές» καλούσε τους ψηφοφόρους να ρίξουν άκυρο στο δημοψήφισμα που οργάνωσε ο Βίκτορ Όρμπαν για το μεταναστευτικό και περίπου 223.000 Ούγγροι, δηλαδή το 6,3% των ψηφοφόρων, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και επέλεξε το "άκυρο" στο δημοψήφισμα με το οποίο η κυβέρνηση τους ζητούσε να ψηφίσουν "ναι" ή "όχι" στη μετεγκατάσταση προσφύγων από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς την έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου.

Σε σύνολο 8,2 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων και 3,3 εκατομμυρίων που ψήφισαν στο δημοψήφισμα, το ποσοστό των άκυρων συνιστά ρεκόρ όλων των εποχών, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει από τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν άκυρο ή να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα.

Για να σατιρίσει το δημοψήφισμα, το Κόμμα του Σκύλου με τις Δυο Ουρές είχε αναρτήσει εκατοντάδες αφίσες που παρωδούσαν τα μηνύματα της κυβέρνησης.

"Γνωρίζετε ότι, μόνο στη Λιβύη, ένα εκατομμύριο μετανάστες θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη;" έγραφε μια από τις αφίσες της κυβέρνησης που συσχέτιζε επίσης τους μετανάστες με την τρομοκρατία και τη βία. "Γνωρίζετε ότι ένας Ούγγρος έχει περισσότερες πιθανότητες να δει μπροστά του ένα Ούφο παρά έναν μετανάστη;" και "Γνωρίζετε ότι γίνεται πόλεμος στη Συρία;" απαντούσαν οι αφίσες του Σκύλου με τις Δυο Ουρές.

Το δημοψήφισμα της Κυριακής θεωρήθηκε άκυρο λόγω χαμηλής συμμετοχής (το 40% των εγγεγραμμένων). Ωστόσο, το 98,32% όσων ψήφισαν ακολούθησαν τη σύσταση της κυβέρνησης και τάχθηκαν κατά της μετεγκατάστασης των προσφύγων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ