ΚΟΣΜΟΣ

Ο Όρμπαν επιμένει: «Η ΕΕ δεν θα μπορεί να επιβάλλει τη βούλησή της στην Ουγγαρία»

Ο Όρμπαν επιμένει: «Η ΕΕ δεν θα μπορεί να επιβάλλει τη βούλησή της στην Ουγγαρία»
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν μιλά στη Βουδαπέστη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 REUTERS/Laszlo Balogh TPX IMAGES OF THE DAY

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν θα μπορεί να επιβάλλει τη βούλησή της στην Ουγγαρία» στα θέματα μετανάστευσης, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν (Viktor Orbán), χαρακτηρίζοντας «εντυπωσιακό» το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος.

«Οι Βρυξέλλες δεν θα μπορούν να επιβάλλουν τη βούλησή τους στην Ουγγαρία», σημείωσε ο συντηρητικός ηγέτης, υπογραμμίζοντας οτι θέλει «να κάνει κατανοητό στις Βρυξέλλες ότι δεν μπορούν να αγνοούν τη βούληση του 99,2% των ψηφοφόρων».

«Δεκατρία χρόνια αφότου η ευρεία πλειοψηφία των Ούγγρων ψήφισε με δημοψήφισμα υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα οι Ούγγροι πολίτες έκαναν τις φωνές τους να ακουστούν ξανά για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα», τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων που ψήφισαν υπέρ του «Όχι» σήμερα –δηλαδή 3,23 εκατομμύρια εκ των 8,24 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων– ήταν μεγαλύτερος σε σύγκριση με τα 3,05 εκατομμύρια που ψήφισαν το 2003 υπέρ της ένταξης της Ουγγαρίας στην ΕΕ.

Πετύχαμε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, διότι έχουμε ξεπεράσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ένταξη στην ΕΕ. Αυτό το όπλο θα είναι αρκετά ισχυρό απέναντι στις Βρυξέλλες.

Ο Όρμπαν είπε επιπλέον ότι σκοπεύει να καταθέσει σχετική τροπολογία προκειμένου να καταστεί νόμος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Οι Όυγγροι πολίτες που πήγαν να ψηφίσουν σήμερα απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία τις ποσοστώσεις που έχουν αποφασίσει οι Βρυξέλλες.

Ωστόσο, το δημοψήφισμα αναμένεται να κριθεί άκυρο, εξαιτίας της χαμηλής προσέλευσης των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα χρειαζόταν ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 50%.

«Βρυξέλλες ή Βουδαπέστη, αυτό ήταν το ερώτημα και εμείς απαντήσαμε Βουδαπέστη. Αποφασίσαμε ότι το (μεταναστευτικό) ζήτημα υπάγεται στη δικαιοδοσία της Ουγγαρίας», πρόσθεσε ο Όρμπαν, επισημαίνοντας ότι οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να λάβουν υπόψη τους το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Βρυξέλλες ή Βουδαπέστη;

Στο δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα στην Ουγγαρία με το ερώτημα αποδοχή ή όχι της πολιτικής μετεγκατάστασης (relocation) των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, το 98,3% των ψηφοφόρων απέρριψε το ευρωπαϊκό σχέδιο.

Βάσει των αποτελεσμάτων που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μετά την καταμέτρηση του 99,8% των ψήφων, οι ψηφοφόροι που πήγαν να ψηφίσουν δεν αντιπροσώπευαν παρά το 39,9% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Η αντιπολίτευση είχε καλέσει σε αποχή ή άκυρη ψήφο.

Στο δημοψήφισμα που διεξήχθη έπειτα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, οι Ούγγροι είχαν κληθεί να απαντήσουν στο εξής ερώτημα:

Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ορίζει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση των μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου;.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ