ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Με αυτοκόλλητα «I Voted» τίμησαν τον τάφο της ακτιβίστρια Σούζαν Μπράουνελ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Με αυτοκόλλητα «I Voted» τίμησαν τον τάφο της ακτιβίστρια Σούζαν Μπράουνελ
REUTERS/Adam Fenster

Η Σούζαν Μπράουνελ Άντονι (Susan B. Anthony) ήταν ακτιβίστρια και πρωτοπόρος του Κινήματος για το Δικαίωμα Ψήφου των Γυναικών "Woman Suffrage Movement", σε μια εποχή που κάτι τέτοιο θεωρούνταν... αδιανόητο. Ο αγώνας της όμως δικαιώθηκε αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό της και για αυτό οι Αμερικανοί τίμησαν την μνήμη της με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο. 

Σήμερα, λοιπόν που είναι μια μεγάλη μέρα για τις ΗΠΑ, δεκάδες ψηφοφόροι επισκέφτηκαν το τάφο της για να τιμήσουν τη μνήμη της γυναίκας που πριν δεκαετίες αγωνίστηκε για το δικαίωμα ψήφου όλων των γυναικών. Το δικαίωμα στην ελεύθερη βούληση, την επιλογή και συνάμα... την ελευθερία. Στεφάνια, λουλούδια, σημαίες των ΗΠΑ και αυτοκόλλητα "I voted" κόσμισαν την ταφόπλακα της.

640x640 9

REUTERS/Adam Fenster

Το μνήμα της βρίσκεται στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης. Εδώ και καιρό και ιδίως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου πολλοί πολίτες το επισκέπτονται, αφήνοντας λουλούδια. Μάλιστα, λόγω της μεγάλης προέλευσης του κόσμου, το νεκροταφείο παραμένει ανοιχτό για κάποιες ώρες επιπλέον.

640x640 11

REUTERS/Adam Fenster

Το CNNi βρέθηκε εκεί και μετέδωσε την εικόνα:

Η Άντονι πέθανε τον Μάρτιο του 1906 και πρόλαβε να ζήσει το όραμά της καθώς το δικαίωμα της ψήφου στις ΗΠΑ νομοθετήθηκε 14 χρόνια μετά τον θάνατό της. Ως αναγνώριση της αφοσίωσής και της σκληρής δουλειάς για το δικαίωμα αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την τίμησε βάζοντας τυπώνοντας το πορτρέτο της στο χαρτονόμισμα του ενός δολαρίου. Και ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε κατά αυτόν τον τρόπο.

1979 S SBA MS68 PCGS

Λίγα λόγια για την Σούζαν Μπράουνελ Άντονι

Εκτός από ακούραστη πρωτοπόρος του Κινήματος για το Δικαίωμα Ψήφου των Γυναικών, η Άντονι ήταν επίσης υπέρμαχος της χειραφέτησης των Αφροαμερικανών και προσπάθησε πολλές φορές να συμπεριλάβει τις φυλετικές διακρίσεις στο γυναικείο κίνημα. Η προσπάθειά της αυτή, τις περισσότερες περιπτώσεις -δυστυχώς- απέτυχε.

1000509261001 1107442113001 Bio MB Anthony SusanB pix

Η 14η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ υποτίθεται ότι αναγνώριζε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες. Η Σούζαν Άντονι αποφάσισε να ελέγξει αν ήταν πράγματι έτσι και στις προεδρικές εκλογές του 1872 αποπειράθηκε να ψηφίσει στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης.

Συνελήφθη και καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμο, καθ' ότι η νομοθεσία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης δεν συμφωνούσε με την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Τελικά το δικαίωμα ψήφου των γυναικών κατοχυρώθηκε στο Σύνταγμα των ΗΠΑ το 1920, με τη 19η Τροπολογία. Το κείμενο έχει ως εξής: «Το δικαίωμα ψήφου των πολιτών των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα τους αφαιρεθεί ούτε θα περιοριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή από οποιαδήποτε Πολιτεία, λόγω του φύλου τους». Δικαιώθηκε.

Τα λόγια της αυτά έχουν μείνει στην ιστορία ως αποφθέγματα μιας από τις πιο σημαντικές γυναίκες των ΗΠΑ:

Η μέρα θα έρθει όταν οι άνδρες θα αναγνωρίσουν τη γυναίκα ως ομότιμή τους, όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και στα συμβούλια του έθνους. Τότε, και όχι έως τότε, θα υπάρχει η τέλεια συντροφικότητα, η ιδανική ένωση μεταξύ των δύο φύλων, που θα έχει ως αποτέλεσμα την υψηλότερη ανάπτυξη της φυλής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ