ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος ΗΠΑ: Πώς ο Τραμπ έκανε την ανατροπή και «κλείδωσε» τη Χίλαρι έξω από τον Λευκό Οίκο

Πρόεδρος ΗΠΑ: Πώς ο Τραμπ έκανε την ανατροπή και «κλείδωσε» τη Χίλαρι έξω από τον Λευκό Οίκο
REUTERS/Mike Segar

Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, οι Αμερικανοί «έχρισαν» νέο πρόεδρο της χώρας τους τον Ντόναλντ Τραμπ, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις που έδιναν -οριακό- προβάδισμα στην Χίλαρι Κλίντον, στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Ο εκκεντρικός μεγιστάνας είναι αυτός που θα διαδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα, αφού κατάφερε να επικρατήσει και μάλιστα με σχετική άνεση της αντιπάλου του των Δημοκρατικών, η οποία δεν κατάφερε να κάνει πραγματικότητα το όνειρό της για επιστροφή στον Λευκό Οίκο, αυτή τη φορά ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στις αμερικανικές πολιτείες, η επικράτηση της Χίλαρι Κλίντον έμοιαζε σίγουρη, με τους αναλυτές να της δίνουν 90% πιθανότητες νίκης, σημειώνοντας πως για να ηττηθεί από τον Τραμπ θα χρειαζόταν ένα μικρό θαύμα ή άλλως ένας απίθανος συνδυασμός λευκών, μαύρων και ισπανόφωνων ψηφοφόρων σε έξι ή επτά πολιτείες. Προέβλεπαν δε, ότι θα κέρδιζε 303 ψήφους στο κολέγιο των εκλεκτόρων σε αντίθεση με τους 235 του Τραμπ.

Όμως η κάλπη είχε άλλη άποψη και ανέδειξε νικητή τον Ντόναλντ Τραμπ, με 289 εκλέκτορες και την επικράτηση σε Πολιτείες-κλειδιά, όπως η Φλόριντα, η Βόρεια Καρολίνα, το Οχάιο.

To θρίλερ που έγινε "περίπατος"

Με την καταμέτρηση των πρώτων αποτελεσμάτων η Χίλαρι Κλίντον φαινόταν να «παίρνει κεφάλι» στην κούρσα, κερδίζοντας σε Βερμόντ, Ιλινόις, Νιου Τζέρσεϊ, Μασαχουσέτη, Μέριλαντ, Ρόουντ Άιλαντ, με τον Τραμπ να «μετρά» νίκες σε Κεντάκι Ιντιάνα, Οκλαχόμα, Τενεσί, Μισισίπι.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών, στην αρχή της βραδιάς προηγούνταν και στον αριθμό των εκλεκτόρων, την ώρα που πρώην συνεργάτης του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, έλεγε πως «ο Τραμπ χρειάζεται ένα θαύμα για να κερδίσει τις εκλογές».

Αμφότεροι οι υποψήφιοι όμως είχαν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στη Φλόριντα, όπου ήταν σε εξέλιξη ένα θρίλερ. Σε αυτή την πολιτεία οι δύο διεκδικητές του προεδρικού θώκου των ΗΠΑ έδωσαν μάχη στήθος με στήθος, με την πρωτιά να αλλάζει διαρκώς χέρια, αλλά να καταλήγει σε εκείνα του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου.

fl

Πηγή: CNNi

Αντίστοιχο κλίμα και στη Βιρτζίνια, καθώς το προβάδισμα πότε χαροποιούσε τους Δημοκρατικούς και πότε τους Ρεπουμπλικανούς, με τους πρώτους να είναι αυτοί που διατήρησαν τα χαμόγελά τους ως την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων.

vi

Πηγή: CNNi

Στήθος με στήθος ήταν η μάχη σε Οχάιο και Βόρεια Καρολίνα, με τελικό νικητή τον υποψήφιο των ρεπουμπλικανών, ενώ καθοριστική Πολιτεία αναδείχθηκε το Ουισκόνσιν, όπου επικράτησε ο Τραμπ, «σφραγίζοντας» τον «μαγικό» αριθμό των εκλεκτόρων που χρειαζόταν για να εκλεγεί πρόεδρος.

res

Πηγή: CNNi

Τα χαμόγελα στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών έγιναν ακόμη πιο πλατιά μόλις εξασφαλίστηκε και η πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και στη Γερουσία.

Ιστορική νίκη

Πρόκειται για μια από τις πιο θριαμβευτικές νίκες στην αμερικανική πολιτική ιστορία, που προκάλεσε έκπληξη, σοκ, αλλά και δέος, εντός κι εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, με εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη να ψάχνουν την απάντηση στο ερώτημα «πώς τα κατάφερε;», δεδομένου ότι επρόκειτο για έναν υποψήφιο χωρίς πολιτικές περγαμηνές ή εμπειρία σε κάποιο αξίωμα.

Ήταν ο πρώτος τηλεοπτικός αστέρας και ο πρώτος μη πολιτικός –από την εποχή του Αϊζενχάουερ-που κέρδιζε το χρίσμα μεγάλου κόμματος για τη διεκδίκηση της αμερικανικής προεδρίας, την οποία κέρδισε σε ηλικία 70 ετών, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο-ηλικιακά-άνθρωπο που εκλέγεται στο ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ.

Σύνθημά του, στην μάχη με αντίπαλο την έμπειρη σε πολιτικά αξιώματα Χίλαρι Κλίντον, ήταν «Να κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά», όμως ήταν τελικά αυτό που ενέπνευσε εμπιστοσύνη στους αμερικανούς ψηφοφόρους που αποφάσισαν να αφήσουν στα χέρια του τις τύχες της χώρας;

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι με αυτές τις απλές λέξεις ο Ντόναλντ Τραμπ «μίλησε» κατευθείαν στις καρδιές των Αμερικανών, δημιουργώντας τους το αίσθημα της ελπίδας και της αισιοδοξίας και τονώνοντας το αίσθημα του πατριωτισμού τους. Άλλοι εκτιμούν ότι οι ψηφοφόροι στράφηκαν στον Τραμπ, αναζητώντας έναν «άνεμο αλλαγής», ή εκφράζοντας την οργή τους για την κατάσταση που είχε ήδη διαμορφωθεί στη χώρα.

2016 10 12T154904Z 1 MTZGRQECACXYLX33 RTRFIPP 0 USA ELECTION TRUMP

Πηγή: REUTERS/Carlo Allegri/Files

Από την πλευρά της η βιογράφος του, Gwenda Blair, είχε εκτιμήσει πως η παρουσία του Τραμπ στο reality show στο οποίο «υποδυόταν» τον εαυτό του, ως αφεντικό που προσελάμβανε ή απέλυε υπαλλήλους, που έβρισκε λύσεις για τα προβλήματα, που έμοιαζε να τα γνωρίζει όλα, συνετέλεσε θετικά στη δημιουργία του προφίλ του ως ενός ανθρώπου ικανού, που μπορεί να τα φτιάξει όλα.

Έτσι, «έχτισε» μια σχέση εμπιστοσύνης με το αμερικανικό κοινό, την οποία εξαργύρωσε τα ξημερώματα της 9ης Νοεμβρίου, οπότε και εξελέγη ως ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, κόντρα στη Χίλαρι Κλίντον, της οποίας η δημοτικότητα ήταν εξαιρετικά χαμηλή, όχι όμως πιο χαμηλή από την δική του, δεδομένης και της "διάσπασης" που προκάλεσε ακόμα και στις τάξεις των ρεπουμπλικανών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ