ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος ΗΠΑ: συνάντηση Ομπάμα - Τραμπ στο Λευκό Οίκο

Πρόεδρος ΗΠΑ: συνάντηση  Ομπάμα - Τραμπ στο Λευκό Οίκο
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον εκλεγμένο αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς REUTERS/Mike Segar

Νωρίς το απόγευμα, ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με τον εκλεγμένο Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εφεξής θα λαμβάνει καθημερινά την ίδια διαβαθμισμένη ενημέρωση με τον νυν αμερικανό ηγέτη για όλα τα μείζονα ζητήματα -ενημέρωση η οποία συντάσσεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας, 17 τον αριθμό.

Δίχως να χάσει χρόνο, όπως μεταδίδει το Ασοσιέιτεντ Πρες, ο Ντόναλντ Τραμπ, ξεκίνησε από χθες συσκέψεις με τους επιτελείς του για να συγκροτήσει την κυβέρνησή του καθώς και να καταλήξει στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν κρίσιμα πόστα σε υπουργεία όπως το Εξωτερικών, το Αμύνης, της Δημόσιας Τάξης, το Οικονομικών. Μεταξύ των πολύ στενών αυτών συνεργατών του συγκαταλέγονται, πέραν του αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, ο -με ελληνική καταγωγή από την πλευρά της μητέρας του- επικεφαλής της καμπάνιας του, Ρινς Πρίμπους, ο γερουσιαστής της Αλαμπάμα, Τζεφ Σέσιονς, και ο σύζυγος της κόρης του Ιβάνκα, Τζάρετ Κούσνερ.

Είναι ερώτημα το ποιοι συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για να στελεχώσουν την κυβέρνησή του και άλλες ευαίσθητες θέσεις, καθώς -όπως επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο- ο στενός κύκλος του Ντόναλντ Τραμπ είναι εξαιρετικά ολιγομελής και συγκροτείται από πρόσωπα εκτός κατεστημένου τα οποία διακρίνονται για την αφοσίωσή τους σ’ εκείνον. Αν και -προσθέτει- η κίνησή του να απευθυνθεί ονομαστικά σε συνεργάτες του, επαινώντας τους μάλιστα, κατά την πρώτη ομιλία του μετά την εκλογή του, προϊδεάζει ενδεχομένως για τη συνέχεια.

Έτσι, εκτιμάται ότι σε θέσεις ευθύνης από τις 20 Ιανουαρίου 2017, οπότε ο Τραμπ θα αναλάβει τα καθήκοντα του Προέδρου των ΗΠΑ, θα έχουν ο ο πρώην Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι, ο Σέσιονς, ο οποίος ήταν ο πρώτος υψηλού προφίλ γερουσιαστής που συντάχθηκε στο πλευρό του και με σκληρές θέσεις στο μεταναστευτικό, ο απόστρατος αντιστράτηγος, Μάικλ Φλιν, ο βετεράνος της Γκόλντμαν Σακς, Στίβεν Μνιούχιν, ο πρώην πρόεδρος της βουλής των αντιπροσώπων και διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων το 2012, Νιουτ Γκίνγκριτς καθώς και ο γερουσιαστής του Τενεσί, το όνομα του οποίου είχε πέσει στο τραπέζι για την αντιπροεδρία μαζί με του Πενς που τελικώς επικράτησε, Μπομπ Κόρκερ.

Εν τω μεταξύ, και αναμονή όλων αυτών, η πρώτη συνάντηση που ανακοινώνεται ξένου ηγέτη με τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ είναι αυτή της επόμενης εβδομάδας που θα έχει ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε.

Δείτε εδώ όλα τα θέματα για την προεδρική εκλογή στις ΗΠΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ