ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Θα είμαι πρόεδρος όλων των Αμερικανών είπε ο Ντόναλντ Τραμπ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Θα είμαι πρόεδρος όλων των Αμερικανών είπε ο Ντόναλντ Τραμπ
REUTERS/Mike Segar

O Ντόναλντ Τραμπ με το σταθερό και αργό βήμα του νικητή ανεβαίνει στην σκηνή που έχει στηθεί στο εκλογικό του στρατηγείο.

Οι ψηφοφόροι του ζητωκραυγάζουν, εκείνος όμως αρκείται σε ένα μειδίαμα. Τον ακολουθεί όλη του η οικογένεια, όπως συνέβαινε και κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Δίπλα στο πόντιουμ, όμως, όπου θα σταθεί για να βγάλει τον πρώτο του λόγο αμέσως μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, θα μείνει ο μικρότερος του γιος και η σύζυγος του Μελάνια. Από την άλλη πλευρά ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς.

«Σας ζητώ συγνώμη που περιμένατε, είναι περίπλοκη αυτή η δουλειά», λέει στο πλήθος που τον αποθεώνει, και αμέσως μετά αναφέρεται στο συγχαρητήριο τηλεφώνημα που δέχθηκε από την Χίλαρι Κλίντον. Το παρουσιάζει όμως ως μια συνολική επιτυχία. Δεν χρησιμοποιεί πρώτο ενικό. Στην ομιλία του αναφερόμενος στην Κλίντον λέει «μας συνεχάρη για την νίκη μας» και οι συγκεντρωμένοι ξεσπούν σε χειροκροτήματα. O Ντόναλντ Τραμπ δεν μοιάζει να πανηγυρίζει για την νίκη του. Επιλέγει να πει στον κόσμο ότι συνεχάρη από την πλευρά του την Χίλαρι Κλίντον και να παραθέσει: "την ευγνωμονούμε για τη δύσκολη μάχη που έδωσε κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας".

«Θα είμαι πρόεδρος όλων των Αμερικανών» δήλωσε και συνέχισε λέγοντας «Η Ισχύς εν τη ενώσει! Θα ξαναχτίσουμε το Έθνος μας, θα αναβιώσουμε το αμερικανικό όνειρο.»

«Δεν ξεχνάμε κανέναν. Ουδείς άντρας ή γυναίκα σε αυτή τη χώρα θα αφεθεί στη τύχη του. Θα φροντίσουμε τους βετεράνους μας. Ό,τι θέλουμε για το μέλλον μας, μπορούμε να το έχουμε.».

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αφιέρωσε αρκετή ώρα από την ομιλία του για να ευχαριστήσει όσους τον στήριξαν, αρχής γενομένης από την οικογένειά του. Αρκετά ευδιάθετος και σαν έτοιμος από καιρό γι αυτό τον ρόλο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους στενούς του συνεργάτες, ονομαστικά, αναζητώντας τους με το βλέμμα ανάμεσα στους συγκεντρωμένους.

Λίγο πριν κατέβει από το βήμα ευχαρίστησε τους αστυνομικούς της Νέας Υόρκης για τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας κατά την διάρκεια της εκλογικής βραδιάς αλλά και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Επέλεξε να κλείσει την ομιλία του με τη φράση "Αγαπώ αυτή την χώρα" πριν αφεθεί στις αγκαλιές της οικογένειας και των ψηφοφόρων του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ