ΚΟΣΜΟΣ

Νέα πρόκληση Ερντογάν- Απειλεί να ανοίξει τα σύνορα της Τουρκίας

Νέα πρόκληση Ερντογάν- Απειλεί να ανοίξει τα σύνορα της Τουρκίας
Yasin Bulbul/Presidential Palace/Handout via REUTERS / φωτογραφία αρχείου

Σφοδρή επίθεση και απειλές στην Ευρώπη εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφέρθηκε στη στάση της Ευρώπης, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή η χώρα του φιλοξενεί 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και αν οι Ευρωπαίοι θελήσουν να συνεχίσουν την ίδια τακτική, τότε η Τουρκία θα ανοίξει τα σύνορα της.

«Ακούστε καλά. Εάν προχωρήσετε περαιτέρω, αυτά τα σύνορα θα ανοίξουν, βάλτε το καλά στο κεφάλι σας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.

"Η καταγγελία της συμφωνίας θα ήταν για την Άγκυρα μεγάλο μειονέκτημα"

«Η συμφωνία για το προσφυγικό είναι και προς όφελος της Τουρκίας. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας εξαρτάται κυρίως από τις καλές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Oldenburger Nordwest-Zeitung της Παρασκευής απαντώντας στις χθεσινοβραδινές -έμμεσες- απειλές του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι η χώρα του θα την καταγγείλει.

"Είμαστε ένας εκ των παραγόντων οι οποίοι προστατεύουν την Ευρώπη. Αν περάσουν οι πρόσφυγες θα πλημμυρίσουν την Ευρώπη και θα (αναγκαστούν να) τους δεχτούν. Η Τουρκία το εμποδίζει αυτό", είπε στην τουρκική τηλεόραση ο Γιλντιρίμ, ο οποίος υποστήριξε επίσης ότι το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα βλάψει περισσότερο την Ευρώπη από ό,τι την Τουρκία, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

«Η καταγγελία της συμφωνίας για το προσφυγικό ή η διακοπή των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήταν για την Αγκυρα μεγάλο μειονέκτημα. Αυτό το γνωρίζει και η τουρκική ηγεσία», ανταπάντησε με τη σειρά του ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός με τη συνέντευξή του στην Oldenburger Nordwest-Zeitung.

Ο Γιλντιρίμ στέλνει μήνυμα στην ΕΕ για «πλημμύρα» προσφύγων

Για άλλη μία φορά ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ απειλεί τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι χωρίς τη βοήθεια της Άγκυρας η Ευρώπη μπορεί να «πλημμυρήσει» με κύματα προσφύγων.

Ο Γιλντιρίμ υπογράμμισε ότι η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αποδεχθεί πολύ πιο επιβλαβής για τη Γηραιά Ήπειρο από ότι για την Τουρκία.

«Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορα μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τηλεοπτικούς σταθμούς.

«Δέχομαι ότι η διακοπή των σχέσεων με την Ευρώπη θα βλάψει την Τουρκία, αλλά η ζημιά θα είναι πενταπλάσια έως και εξαπλάσια για την Ευρώπη», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ