ΚΟΣΜΟΣ

Φιντέλ Κάστρο: Αριστεροί ηγέτες φτάνουν στην Aβάνα

Φιντέλ Κάστρο: Αριστεροί ηγέτες φτάνουν στην Aβάνα
Miraflores Palace/Handout via REUTERS

Ηγέτες αριστερών συμμάχων της Κούβας και άλλων αναπτυσσόμενων χωρών φθάνουν σήμερα στην Αβάνα για να συμμετάσχουν σε μαζικό συλλαλητήριο στη μνήμη του Φιντέλ Κάστρο, του ηγέτη που ανήλθε στην εξουσία με μια επανάσταση το 1959 και κυβέρνησε το νησί για μισό αιώνα.

Ο Φιντέλ Κάστρο που απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών άφησε πίσω του μια μικτή κληρονομιά.

Για πολλούς, ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική και την Αφρική, ήταν το σύμβολο της αντίστασης στον ιμπεριαλισμό, έχοντας ανατρέψει έναν υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ δικτάτορα, και υπέρμαχος των φτωχών.
Άλλοι τον καταδίκασαν ως τύραννο, ο σοσιαλισμός του οποίου οδήγησε στην καταστροφή της οικονομίας.

Μετά τον θάνατό του η Κούβα ανακοίνωσε πένθος εννέα ημερών, περιλαμβανομένου και του μεγάλου συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τρίτης στην Πλατεία της Επανάστασης - την ίδια πλατεία όπου ο Κάστρο εκφωνούσε τις πύρινες, μαραθώνιες ομιλίες του.

ΦΙΝΤΕ 4

(REUTERS/Stringer)

Πολλοί αριστεροί ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, περιλαμβανομένου του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και της Κολομβίας Έβο Μοράλες, αναμένεται να παραστούν στην τελετή.
Λίγο μετά την άφιξή του στην Αβάνα το βράδυ της Δευτέρας, ο Μαδούρο απέτισε φόρο τιμής στην "αθάνατη δύναμη" του Φιντέλ.

Αναμένονται επίσης αφρικανοί ηγέτες όπως ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε της Ζιμπάμπουε και ο Τζέικομπ Ζούμα της Νότιας Αφρικής. Ο Νέλσον Μαντέλα, όσο ζούσε, είχε ευχαριστήσει επανειλημμένα τον Κάστρο για τις προσπάθειές του να εξασθενήσει το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Η Κίνα στέλνει τον αντιπρόεδρό της Λι Γουαντσάο, ενώ σήμερα στο Πεκίνο ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε την κουβανική πρεσβεία για να υπογράψει στο βιβλίο συλλυπητηρίων, λέγοντας πως η Κούβα έχασε έναν "στενό σύντροφο και πραγματικό φίλο", σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο πολύ λίγοι ηγέτες από τις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις κατευθύνονται στο νησί της Καραϊβικής, με πολλούς να στέλνουν αξιωματούχους κατώτερης βαθμίδας προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στον άνδρα που οικοδόμησε ένα κομμουνιστικό κράτος στο κατώφλι των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΦΙΝΤΕΛ

(REUTERS/Carlos Barria)

Όλα τα σχολεία και οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα είναι κλειστές την Τρίτη ώστε να διευκολυνθούν οι Κουβανοί να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο και σε άλλες εκδηλώσεις στη μνήμη του Κάστρο, δήλωσαν οι αρχές.
Το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα), θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να περάσουν μπροστά από ένα πορτρέτο του εκλιπόντος ηγέτη, στο οποίο εμφανίζεται με στρατιωτική σχολή και τουφέκι και το οποίο έχει αναρτηθεί στο μνημείο του ηγέτη της κουβανικής ανεξαρτησίας Χοσέ Μαρτί στην Πλατεία της Επανάστασης.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν ήδη περάσει χθες μπροστά από το πορτρέτο, ορισμένοι με δάκρυα στα μάτια και άλλοι τυλιγμένοι με τη σημαία της Κούβας, στα χρώματα του κόκκινου, του λευκού και του μπλε. Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι και παιδιά του σχολείου έφθασαν μαζί σε ομάδες.

FIDEL 2

(REUTERS/Alexandre Meneghini)

Ο Ραούλ Κάστρο και οι ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν μια ξεχωριστή, ιδιωτική τελετή τη Δευτέρα αποθέτοντας λευκά λουλούδια μπροστά στο πορτρέτο του Φιντέλ Κάστρο.

Οι Κουβανοί κλήθηκαν επίσης να υπογράψουν βιβλία συλλυπητηρίων και να δηλώσουν πίστη στη σοσιαλιστική ιδεολογία του Κάστρο σε 1.600 σημεία σε όλη τη χώρα.

FIKEL 3

(REUTERS/Stringer)

"Υπέγραψα γιατί ήταν καλός άνθρωπος, τον αγαπούσαμε πολύ και ήθελα να επαναβεβαιώσω την πίστη μου σε αυτόν και στις ιδέες του", δήλωσε ο Αρσίδε Χε, 56 ετών, φρουρός ασφαλείας. "Ήταν καλός με όλους, έστελνε γιατρούς στο εξωτερικό και βοηθούσε τους φτωχούς εδώ".

Την Τετάρτη θα αρχίσει η περιφορά της τέφρας του Κάστρο στις ανατολικές περιοχές της χώρας προς την πόλη Σαντιάγο ντε Κούβα, από όπου ξεκίνησε την επανάσταση. Ο κουβανός ηγέτης θα αναπαυθεί την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στο κοιμητήριο Σάντα Ιφιχένια της πόλης, στο οποίο αναπαύεται και ο Χοσέ Μαρτί.

Διαβάστε επίσης:

Στην Κούβα ο Αλ. Τσίπρας: Είναι μεγάλη τιμή και συγκίνηση (vid)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ