ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Πτήση με προορισμό το θάνατο για 75

Κολομβία: Πτήση με προορισμό το θάνατο για 75

Στους 75 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τη συντριβή αεροσκάφους στην Κολομβία. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 72 επιβάτες, μεταξύ αυτών και η ποδοσφαιρική ομάδα Τσαπεκοένσε, και 9 μέλη πληρώματος. Σύνολο 81 άτομα. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των διασωστών, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι επιζήσαντες, είναι 6. Τα αίτια της συντριβής παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Βραζιλία - Βολιβία - Κολομβία

Το αεροπλάνο είχε αναχωρήσει από το Σάο Πάουλο της Βραζιλίας. Έκανε μια στάση στη Σάντα Κρους δε λα Σιέρα, στη Βολιβία και κατόπιν συνέχισε την πορεία του προς το Μεντεγίν της Κολομβίας.

Η συντριβή... 5 λεπτά πριν την προσγείωση

Το αεροσκάφος συνετρίβη γύρω στις 22.15 (τοπική ώρα) στην ορεινή περιοχή του Ελ Γκόρντο, σε υψόμετρο 3.300 μέτρων, ενώ απείχε περίπου 40 χιλιόμετρα από το Μεντεγίν.

Το δυστύχημα σημειώθηκε πέντε λεπτά πριν από την προγραμματισμένη προσγείωση του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρία Κόρντοβα ντε Ριονέγκρο.

aer

Δεκάδες πτώματα κείτονται σκεπασμένα με σεντόνια, γύρω από τα συντρίμμια του αεροσκάφους BA 146 της βολιβιανής εταιρείας Lamia.

aeroplano1 copy

(Twitter/‏@BluRadioCo)

Ένας φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Ρόιτερς που βρέθηκε στην περιοχή είπε ότι το αεροπλάνο κόπηκε στα δύο και το πίσω μέρος διαλύθηκε.

aeroplano2

(Twitter/‏@BluRadioCo)

Σύμφωνα με τον διευθυντή της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Κολομβίας, Αλφρέδο Μποκανέγκρα, μεταξύ των επιβατών βρίσκονταν 22 ποδοσφαιριστές, 28 συνοδοί και μέλη του τεχνικού επιτελείου της ομάδας όπως και 22 δημοσιογράφοι.


(Ο δημοσιογράφος Rafael Henzel)

Οι καιρικές συνθήκες ήταν τόσο κακές, κυρίως λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης, που οι πρώτοι διασώστες χρειάστηκαν μισή ώρα για να φτάσουν στο σημείο. Οι δεκάδες διασώστες που έσπευσαν μέσα στη νύχτα και υπό βροχή κατάφεραν να βρουν ζωντανούς έξι από τους επιβαίνοντες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο San Juan de Dios.

17349563

(Ο ποδοσφαιριστής Alan Ruschel που ανασύρθηκε πρώτος από τα συντρίμμια - EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οι επιζώντες είναι οι ποδοσφαιριστές Έλιο Ερμίτο Ζαμπιέρ Νέτο, Άλαν Λουσιάνο Ρούσελ και Τζάκσον Ράνιαρ Φόλμαν, η αεροσυνοδός Χιμένα Σουάρες, ο μηχανικός του αεροσκάφους Έρβιν Τουμίρι και ο δημοσιογράφος Ραφαέλ Χένσελ. Όλοι τους νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της περιοχής. Η Εθνική Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών (UNGRD) της Κολομβίας ανέφερε ότι νεώτερος απολογισμός για τα θύματα δεν πρόκειται να ανακοινωθεί παρά μόνο όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες στην περιοχή.

17349565

(Ο ποδοσφαιριστής Alan Ruschel που ανασύρθηκε πρώτος από τα συντρίμμια - EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο κυβερνήτης του BA 146 έκανε λόγο για κάποιο πρόβλημα στο ηλεκτρικό κύκλωμα πριν εξαφανιστεί από τα ραντάρ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, τα αίτια της τραγωδίας δεν έχουν γίνει γνωστά.

Οι ποδοσφαιριστές της Σαπεκοένσε επρόκειτο αύριο να αγωνιστούν στο Μεντεγίν ενάντια στην Ατλέτικο Νασιονάλ, για τον πρώτο τελικό του Κόπα Σουδαμερικάνα. Μετά την απίστευτη τραγωδία, η Ατλέτικο Νασιονάλ πρόσφερε το τρόπαιο της διοργάνωσης, τιμής ένεκεν, στην ομάδα της Σαπεκοένσε.

Φίλαθλοι της Ατλέτικο ζήτησαν επίσης να συγκεντρωθεί ο κόσμος στο στάδιο του Μεντεγίν αύριο, την ώρα που θα διεξαγόταν ο αγώνας, για να αποτίσουν φόρο τιμής στα αδικοχαμένα μέλη της Σαπεκοένσε.

(Ο Alan Ruschel)

Οικογένειες των επιβαινόντων έχουν συγκεντρωθεί σε χώρο στο νοσοκομείο και περιμένουν με αγωνία να μάθουν την τύχη των αγαπημένων τους.

Ο γνωστότερος παίκτης της Σαπεκοένσε ήταν ο Κλέμπερ Σαντάνα, ο οποίος είχε παίξει στην Ισπανία, στην Ατλέτικο Μαδρίτης και τη Μαγιόρκα.

Ο προπονητής Κάιο Τζούνιορ ήταν επίσης έμπειρος, αφού είχε προπονήσει στο παρελθόν κάποιες από τις μεγαλύτερες ομάδες της Βραζιλίας, όπως την Μποταφόγκο, τη Φλαμένγκο και την Παλμέιρας.

Δείτε στο βίντεο που ανέβασε χρήστης του twitter, τους παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας πριν επιβιβαστούν στο αεροσκάφος.

Η ομάδα έκανε την έκπληξη φτάνοντας στον τελικό του κυπέλλου της Νότιας Αμερικής, για πρώτη φορά στην ιστορία της, αφού στον ημιτελικό απέκλεισε την ισχυρή Σαν Λορένσο της Αργεντινής.

Συγκλονιστικό βίντεο: Μέσα στο αεροσκάφος λίγο πριν από τη συντριβή

Ο Alan Ruschel κάθεται χαμογελαστός δίπλα στον συμπαίκτη του Marcos Danilo.

Η χαρά είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους. Έχουν περάσει στον τελικό του Copa Sudamerica και είναι έτοιμοι να βάλουν τα δυνατά τους για να κατακτήσουν την πρώτη θέση. Οι δύο φίλοι και συμπαίκτες, μαζί με την υπόλοιποι ποδοσφαιρική ομάδα, μετρούν αντίστροφα για να προσγειωθούν στην Κολομβία.

Ο Alan τραβάει ένα βίντεο με το κινητό του και το ανεβάζει στα social media. Τίποτα δεν προμηνύει την τραγωδία που θα ακολουθήσει.

Οι πρώτες φωτογραφίες από το σημείο

Δείτε τις φωτογραφίες που ανέβηκαν στο twitter.

"Μια τραγωδία μας βύθισε στο πένθος. Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για το δυστύχημα του αεροσκάφους που μετέφερε τη Σαπεκοένσε",

έγραψε στο Twitter ο Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο πρόεδρος της Κολομβίας.

Αμέσως μετά, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, διευκρίνισε ότι τηλεφώνησε στον Τέμερ για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του και να προσφέρει τη συνεργασία της Κολομβίας "σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές".

Ο Σάντος σημείωσε ότι η έρευνα για τις συνθήκες και τα αίτια της τραγωδίας "προχωρά".

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Συντριβή αεροσκάφους: Αυτοί είναι οι πρώτοι επιζώντες

Αεροπορικές τραγωδίες που συγκλόνισαν τον αθλητισμό

Συντριβή αεροπλάνου: Αυτή είναι η Τσαπεκοένσε

Η απόκρουση που αποδείχθηκε μοιραία (vid)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ