ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα

Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα

Το ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος που χάθηκε από τα ραντάρ μεταφέροντας 92 επιβαίνοντες συνετρίβη το πρωί της Κυριακής στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στο Σότσι. Το αεροπλάνο τύπου Τουπόλεφ (Τu-124) ανήκε στο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Όλοι οι επιβαίνοντες θεωρούνται νεκροί. 

Η πρώτη σορός ενός εκ των επιβαινόντων βρέθηκε έξι χιλιόμετρα από την ακτή του Σότσι. Το αεροσκάφος συνετρίβη επτά λεπτά μετά την απογείωσή του.

«Συντρίμμια του αεροσκάφους Tu-154 που ανήκε στο υπουργείο Άμυνας βρέθηκαν γύρω στο 1.5 χιλιόμετρο από την ακτή του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα σε βάθος 50-70 μέτρων», ανέφερε σε επίσημη δήλωσή του το υπουργείο.

Πιθανά αίτια της συντριβής είναι η μηχανική βλάβη ή ένα ανθρώπινο λάθος, όμως σύμφωνα με αξιωματούχο των ρωσικών αρχών έχει αποκλείστει η περίπτωση της τρομοκρατικής επίθεσης.

Από τους 92 επιβαίνοντες, 84 είναι επιβάτες και 8 το πλήρωμα. Είχε προορισμό τη Λατάσε στην επαρχία Λαττάκκεια της Συρίας.

sochi

(Το αεροδρόμιο του Σότσι/REUTERS/Kazbek Basayev)

Μετέφερε μέλη της χορωδίας των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, που θα συμμετείχαν σε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στην ρωσική βάση της επαρχίας. Οι επιβάτες στην πλειονότητα τους ήταν τραγουδιστές της χορωδίας Alexandrov Ensemble. Μεταξύ των επιβατών και εννέα δημοσιογράφοι.

Στην λίστα των επιβατών που δόθηκε στην δημοσιότητα είναι και το όνομα της γνωστής ακτιβίστριας Elizaveta Glinka, γνωστής και ως Doctor Liza. Οι πληροφορίες για την Glinka είναι αναμεμειγμένες καθώς δεν έχει επιβεβαιωθεί αν τελικά ανέβηκε στο αεροπλάνο.

rwssia

(twitter/@thanthitv)

Το αεροπλάνο έφτασε στο Σότσι από το αεροδρόμιο του Chkalovsky, κοντά στη Μόσχα, για ανεφοδριασμό και μετά την απογείωση δεν έκανε το απαραίτητο check-in με τον πύργο ελέγχου στις 5.40 π.μ. (ώρα Μόσχας).

Η ρωσική επιτροπή έρευνας έχει ξεκινήσει μια ενδελεχή έρευνα για να ανακαλυφθούν τα αίτια της συντριβής.

Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ξεκινήσει έλεγχος εγγράφων και ανακρίσεις ατόμων που προετοίμασαν την πτήση για απογείωση.

«Πήραμε σοβαρά μέτρα για να προσδιορίσουμε τις συνθήκες του ατυχήματος. Κάνουμε προκαταρκτικό έλεγχο σε έγραφα και ανακρίνουμε υπαλλήλους και τεχνικό προσωπικό που επέβλεψαν τον ανεφοδιασμό», λέει η επικεφαλής της έρευνας Σβελτάνα Πετρενένκο.

soch

(Το αεροδρόμιο του Σότσι/REUTERS/Kazbek Basayev)

Το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας ήταν από την πρώτη στιγμή σε ανοιχτή επικοινωνία με το Κρεμλίνο για τον συντονισμό των προσπαθειών ανεύρεσης του αεροσκάφους, που χάθηκε από τα ραντάρ λίγη ώρα μετά την απογείωσή του.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ενήμερος από την πρώτη στιγμή και παρακολουθεί τις έρευνες από κοντά.

2016 12 25T054240Z 1726021045 RC1D36F7A300 RTRMADP 3 RUSSIA AIRPLANE

(Οι διάδρομοι του αεροδρομίου του Σότσι/REUTERS/Maxim Shemetov/Φωτογραφία Αρχείου)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ