ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή ρωσικού αεροσκάφους: Έχει αποκλειστεί η πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης

Συντριβή ρωσικού αεροσκάφους: Έχει αποκλειστεί η πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης

Οι ρωσικές αρχές αποκλείουν το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροπλάνο του υπουργείου Άμυνας που συνετρίβη το πρωί της Κυριακής στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στο Σότσι. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί πέντε από τις σορούς των 93 επιβαινόντων ενώ οι έρευνες συνεχίζονται στο σημείο που βρέθηκαν τα πρώτα συντρίμμια του 1.5 χιλιόμετρο από την ακτή

Στο αεροπλάνο μετέβαιναν μέλη της διάσημης χορωδίας του ρωσικού στρατού Αλεξάντροφ.

Τα πιθανότερα αίτια της συντριβής είναι η μηχανική βλάβη ή ένα ανθρώπινο λάθος. Το αεροπλάνο τύπου Τουπόλεφ (Τu-124) ανήκε στο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Τα πρώτα συντρίμμια του βρέθηκαν σε απόσταση 1.5 χιλιομέτρου από τις ακτές του Σότσι, απ΄όπου απογειώθηκε. Το αεροσκάφος συνετρίβη επτά λεπτά μετά την απογείωσή του.

rwss

«Συντρίμμια του αεροσκάφους Tu-154 που ανήκε στο υπουργείο Άμυνας βρέθηκαν γύρω στο 1.5 χιλιόμετρο από την ακτή του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα σε βάθος 50-70 μέτρων», ανέφερε σε επίσημη δήλωσή του το υπουργείο.

(REUTERS/Yevgeny Reutov)

Το αεροπλάνο έφτασε στο Σότσι από το αεροδρόμιο του Chkalovsky, κοντά στη Μόσχα, για ανεφοδριασμό και μετά την απογείωση δεν έκανε το απαραίτητο check-in με τον πύργο ελέγχου στις 5.40 π.μ. (ώρα Μόσχας).

Από τους 93 επιβαίνοντες, 85 είναι επιβάτες και 8 το πλήρωμα. Είχε προορισμό τη Λατάσε στην επαρχία Λαττάκκεια της Συρίας.

Ο κυβερνήτης του στρατιωτικού αεροσκάφους Tu-154, ήταν πολύ έμπειρος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Ο πιλότος Ρόμαν Βολκόφ είχε περισσότερες από 3.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του.

Το αεροσκάφος είχε κατασκευαστεί το 1983 και η τελευταία τεχνική συντήρησή του έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

plane

(REUTERS/Yevgeny Reutov)

Οι επιβαίνοντες

Μετέφερε μέλη της χορωδίας των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, που θα συμμετείχαν σε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στην ρωσική βάση της επαρχίας. Οι επιβάτες στην πλειονότητα τους ήταν τραγουδιστές της χορωδίας Alexandrov Ensemble. Μεταξύ των επιβατών και εννέα δημοσιογράφοι.

(Η χορωδία Alexandrov Ensemble)

Στην λίστα που δόθηκε στην δημοσιότητα είναι και το όνομα της γνωστής ακτιβίστριας Elizaveta Glinka, γνωστής και ως Doctor Liza. Οι πληροφορίες για την Glinka είναι αναμεμειγμένες καθώς δεν έχει επιβεβαιωθεί αν τελικά ανέβηκε στο αεροπλάνο.

Τυχέρος ήταν ο σολίστ Βαντίμ Ανανίεφ, ο οποίος αναγκάστηκε να μείνει σπίτι του για την φροντίσει την γυναίκα και το νεογέννητο παιδί του. Τα συναισθήματα του είναι ανάμεικτα και ελπίζει για το καλύτερο για τους συναδέλφους τους.

Τα κανάλια που εργάζονταν έξι από τους δημιογράφους ανέβασαν φωτογραφίες τους στο twitter, στέλνοντας τα συλληπητήρια τους, καθώς οι πληροροφίες αναφέρουν πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί.

Σε εξέλιξη έρευνα για την συντριβή

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ενήμερος για την εξέλιξη της έρευνας και έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεφ να μεταβεί στην περιοχή για επίβλεψη. Η ρωσική επιτροπή έρευνας έχει ξεκινήσει την δική της ενδελεχή έρευνα για να ανακαλυφθούν τα αίτια της συντριβής.

Ο κ. Μεντβέντεφ έστειλε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των επιβαινόντων και τόνισε πως η έρευνα δεν θα σταματήσει μέχρι να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια.

(Μερικά ακόμη από τα θύματα)

Το υπουργείο Αμυνας σε ανακοίνωσή του διευκρίνισε ότι στην περιοχή του δυστυχήματος κατευθύνονται έξι σκάφη του στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Στις έρευνες συμμετέχουν άλλα τέσσερα πλοία, ισάριθμα ελικόπτερα, ένα αεροπλάνο, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τηλεκατευθυνόμενες υποβρύχιες συσκευές και 63 δύτες. Άλλοι 50 βατραχάνθρωποι από άλλους στόλους αναμένεται να φτάσουν στο Σότσι μέσα στην επόμενη ώρα.

rwssi

(REUTERS/Yevgeny Reutov)

Υπάρχει έλεγχος εγγράφων και ανακρίσεις ατόμων που προετοίμασαν την πτήση για απογείωση. «Πήραμε σοβαρά μέτρα για να προσδιορίσουμε τις συνθήκες του ατυχήματος. Κάνουμε προκαταρκτικό έλεγχο σε έγραφα και ανακρίνουμε υπαλλήλους και τεχνικό προσωπικό που επέβλεψαν τον ανεφοδιασμό», λέει η επικεφαλής της έρευνας Σβελτάνα Πετρενένκο.

aeropla copy

(Το αεροσκάφος στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Chkalovsky/REUTERS/Dmitry Petrochenko)

Το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας ήταν από την πρώτη στιγμή σε ανοιχτή επικοινωνία με το Κρεμλίνο για τον συντονισμό των προσπαθειών ανεύρεσης του αεροσκάφους, που χάθηκε από τα ραντάρ λίγη ώρα μετά την απογείωσή του.

sochi copy

(Το αεροδρόμιο του Σότσι/REUTERS/Kazbek Basayev)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ