ΚΟΣΜΟΣ

Κυκλοφοριακό χάος στο Λονδίνο λόγω του «χειρόφρενου» στο μετρό (pics&vid)

Κυκλοφοριακό χάος στο Λονδίνο λόγω του «χειρόφρενου» στο μετρό (pics&vid)
twitter/@london_uknews

Κυκλοφοριακό χάος επικρατεί στο Λονδίνο ύστερα από την απόφαση των εργαζομένων του μετρό να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία από το απόγευμα της Κυριακής. Νωρίτερα σήμερα, ένας από τους πιο πολυσύχναστους σταθμούς, αυτός του Clapham Junction, εκκενώθηκε από τις αρχές, καθώς περίπου 700 επιβάτες περίμεναν ματαίως τον συρμό.

Οι κάτοικοι κατέφυγαν στα αυτοκίνητα, τα ποδήλατα, τα λεωφορεία ακόμη και στα πόδια για να φτάσουν στους προορισμούς τους, με τις ουρές στους σταθμούς των λεωφορείων να είναι τόσο μεγάλες, που δημιουργούσαν πρόβλημα στις μετακινήσεις των αυτοκινήτων.

Οι εργαζόμενοι του μετρό καταγγέλλουν την μείωση των θέσεων εργασίας λόγω της κατάργησης των εκδοτηρίων εισιτηρίων στους σταθμούς, που αντικαταστάθηκαν από αυτόματα εκδοτήρια. Τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με τα δύο συνδικάτα, που ζήτησαν την πραγματοποίηση της απεργιακής κινητοποίησης, περισσότερες από 800 θέσεις «που είναι κρίσιμες για την ασφάλεια στους σταθμούς» περικόπηκαν, την ώρα που οι δεσμεύσεις που έγιναν για νέους διορισμούς δεν ήταν επαρκείς.

Να σημειωθεί ότι καθημερινά 4.8 εκατομμύρια άνθρωποι κυκλοφορούν με τον υπόγειο σιδηρόδρομο. Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν έκανε έκκληση προς τις ενώσεις των εργαζομένων του μετρό να ακυρώσουν την απεργία τους και να διαπραγματευτούν για το καλό των πολιτών.

Ο γενικός γραμματέας του ισχυρού συνδικάτου RMT Μικ Κας, τόνισε: «Η βάρβαρη περικοπή θέσεων εργασίας που μετέτρεψε σε θανάσιμη παγίδα το μετρό του Λονδίνου επέβαλε την κοινωνική αυτή κινητοποίηση».

Ο Σαντίκ Καν χαρακτήρισε την απεργιακή κινητοποίηση εντελώς ανώφελη και εξέφρασε τη λύπη του που «θα κάνει να υποφέρουν εκατομμύρια Λονδρέζοι».

Το τέλος της ταλαιπωρίας μπορεί να μην έρθει ούτε την Τρίτη, καθώς οι εργαζόμενοι της εταιρίας Southern Railways, που συνδέει το Λονδίνο με τη νοτιοανατολική Αγγλία, κάλεσαν σε νέες κινητοποιήσεις μέχρι την Τετάρτη.

Τις επόμενες δύο μέρες χιλιάδες μέλη του ιπτάμενου προσωπικού της British Airways αναμένεται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις λόγω διένεξης που αφορά τις αποδοχές των νεοδιορισθέντων από το 2010.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ