ΚΟΣΜΟΣ

Στην αυγή της εποχής Τραμπ και Brexit

Στην αυγή της εποχής Τραμπ και Brexit
Reuters

Η εβδομάδα αυτή φέρνει μαζί τα δύο σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα του 2016: την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και την απόφαση της Βρετανίας να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την Τρίτη η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αποκαλύπτει την στρατηγική της για το Brexit και την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίζεται νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σε αυτή τη συγκυρία η επιλογή του Τραμπ να δώσει την πρώτη του συνέντευξη στον Μάικλ Γκόουβ για λογαριασμό της βρετανικής Times (εκ παραλλήλου με τη γερμανική Bild) έχει προκαλέσει πολλά σχόλια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δίνει σαφές στίγμα των ιδεολογικών και ίσως και προσωπικών προτιμήσεων του. Πριν ακόμα συναντηθεί με την βρετανίδα πρωθυπουργό ή τον υπουργό εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, έχει επανειλημμένα συναντηθεί με τον πρωτεργάτη του Brexit και πρώην αρχηγό του UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ. Τώρα έδωσε συνέντευξη στον Μάικλ Γκόουβ, πολιτικό που στάθηκε απέναντι στη Μέι για την αρχηγία των Συντηρητικών και που έβγαλε εκτός μάχης –με προδοτικό κατά πολλούς τρόπο- τον υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον. Παράλληλα υπήρξε βασικό στέλεχος της εκστρατείας για το Brexit.

brexit

(REUTERS/Toby Melville)

Ο ίδιος ο Γκόουβ, χρόνια δημοσιογράφος της Times, ξεκαθάρισε πως βρέθηκε εκεί ως αρθρογράφος κι όχι ως πολιτικός, αν και αναγνώρισε πως έπαιξε κάποιο ρόλο το γεγονός ότι είναι βουλευτής και έχει γνώση της βρετανικής κυβέρνησης.

Αν όμως η συνέντευξη Τραμπ μπορεί να δημιουργεί ορισμένα ερωτηματικά για την Τερέζα Μέι όσον αφορά στις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες, φαίνεται να ενισχύει το χέρι της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο εκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε το Brexit «εξαιρετικό πράγμα» και φάνηκε να υπόσχεται μια γρήγορη εμπορική συμφωνία με την Βρετανία, ανατρέποντας τη θέση του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που είχε πει ότι με την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία θα πάει στο «τέλος της ουράς». Οι δηλώσεις του αυτές χαιρετίστηκαν από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών.

washington

(Προετοιμασίες για την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ/REUTERS/Mike Theiler)

Παράλληλα, ο Τραμπ, αν και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε «καταστροφικό λάθος» την απόφαση της να επιτρέψει την είσοδο ενός εκατομμυρίου μεταναστών και ξεκαθάρισε πως θεωρεί την Ευρωπαϊκή Ένωση «όχημα της Γερμανίας» για την προώθηση των συμφερόντων της.

Με αυτά τα δεδομένα, η ομιλία της Τερέζα Μέι την Τρίτη αποκτά ιδιαίτερο βάρος. Η βρετανίδα πρωθυπουργός, από ενισχυμένη θέση πλέον μετά τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου, αναμένεται να εκφράσει μια σαφώς ευρωσκεπτικιστική πολιτική που πιθανότατα θα αδιαφορεί για την παραμονή της χώρας στην Κοινή Αγορά.

trumo ork

(Προετοιμασίες για την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ/REUTERS/Kevin Lamarque)

Η από παλιά θεμελιωμένη «ειδική σχέση» Βρετανίας και ΗΠΑ φαίνεται να αποκτά νέο νόημα στις παρούσες συνθήκες του Brexit και της προεδρίας Τραμπ.

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν η Μέι θα προχωρήσει στο σύντομο μέλλον και σε κάποια κίνηση που θα αναγνωρίζει την σαφή προτίμηση του Ντόναλντ Τραμπ για τα στελέχη του Brexit, όπως ο Φάρατζ και ο Γκόουβ, κι όχι απαραίτητα για τα στελέχη της κυβέρνησής της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ