ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για διαδηλώσεις: Γιατί δεν πήγαν να ψηφίσουν;

Τραμπ για διαδηλώσεις: Γιατί δεν πήγαν να ψηφίσουν;
REUTERS/Carlos Barria

Με μια ανάρτηση στο twitter επέλεξε να απαντήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, για τις διαδηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του, το Σάββατο στην Ουάσιγκτον. Στον προσωπικό του λογαριασμό στοTwitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναρωτιέται γιατί οι χιλιάδες άνθρωποι δεν πήγαν να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

 

 

"Έβλεπα τις διαδηλώσεις χθες αλλά έχω την εντύπωση ότι μόλις είχαμε εκλογές. Γιατί δεν πήγαν αυτοί οι άνθρωποι να ψηφίσουν;" έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο νέος πρόεδρος και σημείωσε: "Οι διασημότητες έβλαψαν πολύ τον σκοπό τους".

Capture

Νωρίτερα είχε εξαπολύσει σφοδρότατη επίθεση και κατά των μέσων ενημέρωσης την πρώτη κιόλας μέρα της προεδρίας του, κατηγορώντας τους δημοσιογράφους ότι μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις, σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που παρευρέθηκαν στην τελετή ορκωμοσίας του.

«Στ’ αλήθεια, φαινόταν ότι ήταν 1.500.000 άνθρωποι, το πλήθος έφτανε ως το Μνημείο Ουάσιγκτον», δήλωσε κατά την επίσκεψη του στο αρχηγείο της CIA.

«Παρακολουθούσα έναν τηλεοπτικό σταθμό που έδειχνε γρασίδι χωρίς κόσμο, κάνοντας λόγο για 250.000 θεατές», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Αυτό είναι ψέμα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον εν εξελίξει «πόλεμο» που βρίσκεται ο ίδιος με τα ΜΜΕ, ο Τραμπ είπε ότι οι δημοσιογράφοι είναι μεταξύ των «πλέον ανέντιμων ανθρωπίνων όντων στον πλανήτη».

Η αμερικανική αστυνομία δεν δίνει συνήθως στοιχεία για τον αριθμό συγκεντρωμένων, αλλά σύμφωνα με τις αεροφωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή από αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα το πλήθος που παρακολούθησε την ορκωμοσία δεν έφτανε έως το Μνημείο Ουάσιγκτον και φαινόταν σαφώς μικρότερο από 1.500.000.

Επίθεση στους δημοσιογράφους και από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου

2017 01 21T230033Z 458016730 RC18CC20E280 RTRMADP 3 USA TRUMP

Πηγή: REUTERS/Carlos Barria

Σε μια ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ επιτέθηκε σφοδρά στους δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντας «επαίσχυντες» τις προσπάθειες τους να μειώσουν την επιτυχία σε προσέλκυση θεατών της ορκωμοσίας του νέου προέδρου.

«Ήταν το μεγαλύτερο πλήθος που έχει συγκεντρωθεί ποτέ σε τελετή ορκωμοσίας, τελεία και παύλα», δήλωσε χωρίς να παρέχει οποιοδήποτε σαφή απόδειξη για να στηρίξει τον ισχυρισμό του.

«Θα ζητήσουμε από τα μέσα ενημέρωσης να λογοδοτήσουν», τόνισε ο Σπάισερ, υψώνοντας τον τόνο της φωνής του.

«Οι Αμερικανοί αξίζουν κάτι καλύτερο και όσο ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο αγγελιοφόρος αυτού του κινήματος θα μεταφέρει το μήνυμα του απευθείας στον αμερικανικό λαό», πρόσθεσε, αρνούμενος να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων που ήταν παρόντες.

Ξεκίνησαν οι επαφές του Τραμπ με ξένους ηγέτες

Ο νέος πρόεδρος έπιασε αμέσως δουλειά και λίγο μετά την ορκωμοσία του έσπευσε να υπογράψει τα πρώτα Προεδρικά διατάγματα, ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με ξένους ηγέτες, όπως ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζαστίν Τριντό, αλλά και ο Μεξικανός πρόεδρος, Ενρίκε Πένια Νιέτο με τον οποίο μάλιστα έκλεισε και ραντεβού για τις 31 Ιανουαρίου, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να δεχθεί και το τηλεφώνημα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η Τερέζα Μέι θα είναι η πρώτη ξένη ηγέτης που θα συναντήσει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα βρεθεί την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον.

Στο τετ α τετ που θα έχει με τον Τραμπ, η Μέι σημείωσε πως θα χρησιμοποιήσει αυτήν την ευκαιρία για να συζητήσει τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ, καθώς επίσης και θέματα που αφορούν στο ΝΑΤΟ και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ κατέστησε σαφές πως σε περίπτωση που υπάρξει κάτι στη συνάντηση που η ίδια θεωρεί απαρέδεκτο, δεν θα διστάσει να το δηλώσει στον πρόεδρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ