ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στο Παρίσι

Τρόμος στο Παρίσι

Αιματοκύλισαν το Παρίσι με το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα και θύματα εκατοντάδες αθώους και ανυπεράσπιστους πολίτες οι τζιχαντιστες. Επιχειρώντας να μεταφέρει τον πόλεμο στο Παρίσι το Ισλαμικό κράτος, που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, χτύπησε συντονισμένα με καμικάζι αυτοκτονίας στο κέντρο του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, προκαλώντας εκατόμβη θυμάτων.

Όπως μετέδωσε το CNN, η γαλλική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο τις πρώτες ώρες του Σαββάτου στο θέατρο Μπατακλάν, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η ομηρία δεκάδεων θεατών, οι οποίοι είχαν προσέλθει το βράδυ της Παρασκευής για να παρακολουθήσουν ροκ συναυλία αμερικανικού συγκροτήματος. (Δείτε εδώ τη μαρτυρία δημοσιογράφου, που βρισκόταν εντός του θεάτρου την ώρα της επίθεσης).

Η επίθεση

Αρχικά, οι τρομοκράτες κράτησαν ομήρους τους θεατές και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ εν ψυχρώ απο τα θεωρεία. Το θέατρο ήταν κατάμεστο και οι τρομοκράτες εκτελούσαν τον ένα μετά τον αλλο τους θεατές ακροβολισμένοι στα θεωρεία.

Οι δραστες σιωπηλοί με μαύρες κουκούλες πυροβολούσαν αδιακρίτως, όπως δηλωσε στο CNN αυτόπτης μάρτυρας. Σύμφωνα με αλλη μαρτυρία, χρησιμοποίησαν και χειροβομβίδες. Όσοι κατάφεραν να σωθούν έπεσαν στο έδαφος την ώρα που οι τρομοκράτες άλλαζαν γεμιστήρες, είπε ο ίδιος μάρτυρας.

Οι δυο τρομοκράτες -κατα μία εκδοχή που δεν έχει επιβεβαιωθεί ήταν τρεις- σκοτώθηκαν κατα την εφοδο της αστυνομίας, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα γαλλικά μέσα.

Στον πολυχώρο, όπου βρίσκεται το θέατρο, τα ασθενοφόρα παρατεταγμένα παραλαμβάναν τους νεκρούς και λιγοστούς τραυματίες. Όσοι από τους θεατές σώθηκαν, έβγαιναν με τα χέρια ψηλά και ελέγχονταν απο τις δυνάμεις ασφαλείας. Κατά την έξοδό τους δήλωναν ότι το θέατρο ήταν γεμάτο αίμα και νεκρούς,

Ορισμένοι θεωρούν οτι η επίθεση στο θέατρο Μπατακλαν δεν ήταν τυχαία, καθώς το συγκρότημα που έδινε συναυλία ήταν αμερικανικό και θεωρείται οτι, ανάμεσα στους θεατές, βρίσκονταν και Αμερικανοί πολίτες, εκτός απο όσους συμμετείχαν στην μπάντα. Μέχρι αργά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου πολλά μέλη του συγκροτήματος δεν είχαν δώσει σημεία ζωής.

Όπως μεταδίδουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, στο Μπατακλαν ο αριθμός των θυμάτων φθάνει τους 120 -χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο απολογισμός. Η γαλλική τηλεόραση έδειξε σκληρές εικόνες με σωρούς τυλιγμένες σε σεντόνια.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που επισκέφθηκε το εκκενομένο θέατρο, είχε δώσει νωρίτερα εντολή να «σφραγιστεί» η χώρα και να κλείσουν τα σύνορα, ενώ το Παρίσι κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης.

Συνολικά έγιναν επτά τρομοκρατικές επιθέσεις στο γαλλική πρωτεύουσα, που ξεκίνησαν απο τέσσερα εστιατόρια και μπαρ στις έντεκα το βράδυ της Παρασκευής. Στη συνέχεια, δύο ή κατ' άλλους τρεις καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχθηκαν έξω απο το Stade de France, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ο αγώνας συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε κανονικά, αλλά οι θεατές έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες στο στάδιο, καθώς οι γαλλικές αρχές απαγόρευσαν την κυκλοφορία.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων και απείλησε με νέες στη Ρώμη και το Λονδίνο.

Οι τζιχαντιστές επιχείρησαν να μετατρέψουν την Πόλη του Φωτός σε Πόλη του Σκότους και, όπως τονίζουν πολλοί, η Ευρώπη ζει πια τη δίκη της 11η Σεπτεμβρίου.

Παγκόσμιος συναγερμός

Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα εκφράζει την οργή της για την τραγωδία στο Παρίσι.

Για «τρομοκρατικές επιθέσεις βαρβάρων και δειλών» έκανε λόγο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τον Γενικό Γραμματέα του οργανισμού, Μπαν Κι-Μουν (Ban Ki-moon) να ζητά την άμεση απελευθέρωση των ομήρων, εκφράζοντας τα βαθιά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και δηλώνοντας την συμπαράστασή του στην κυβέρνηση και το λαό της Γαλλίας.

Η τρομοκρατική επίθεση στη γαλλική πρωτεύουσα φαίνεται πως κινητοποιεί τα αντανακλαστικά των ΗΠΑ, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από την Ουάσιγκτον κάνουν λόγο για αναθεώρηση της έως τώρα στάσης της αμερικανικής κυβέρνησης στο συριακό ζήτημα.

Τα πρωτοφανή αυτά γεγονότα που εκτυλίσσονται στην καρδιά της Ευρώπης αναμένεται να επισκιάσουν τις εργασίες της συνόδου των G20, που συνέρχεται αύριο στην Αντάλυα της Τουρκίας και όπου αναμενόταν να συζητηθούν θέματα, όπως η παγκόσμια ανάπτυξη, η εκκίνηση των δημοσίων επενδύσεων και η διασφάλιση χρηματοδοτικών πλαισίων, η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η ενεργειακή επάρκεια και η επισιτιστική ασφάλεια.

Αν και όλα τα παραπάνω σχετίζονται στις προεκτάσεις τους με τη γεωπολιτική αστάθεια των ημερών, η επίθεση της Παρασκευής σε συνδυασμό με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά δεν αφήνει περιθώρια στις ηγεσίες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη παρά να υιοθετήσουν πολεμική στάση αναφορικά με τη συριακή σύγκρουση, που αυτή τη στιγμή τροφοδοτεί την ανωμαλία στις διεθνείς σχέσεις.

Σημειώνεται πως στην αυριανή σύνοδο ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία και Σαουδική Αραβία θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ