ΚΟΣΜΟΣ

Κανένας πρόεδρος δεν μπορεί να διατάξει υποκλοπές: Η απάντηση του Ομπάμα στον Τραμπ

Κανένας πρόεδρος δεν μπορεί να διατάξει υποκλοπές: Η απάντηση του Ομπάμα στον Τραμπ
REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

«Κανένας πρόεδρος δεν μπορεί να διατάξει τηλεφωνικές υποκλοπές». Με αυτή την κατηγορηματική φράση απαντά η πλευρά του Μπαράκ Ομπάμα στις καταγγελίες του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί τηλεφωνικών υποκλοπών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Μπαράκ Ομπάμα, Κέβιν Λούις, απέρριψε τις κατηγορίες που διατύπωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σημειώνοντας: «Ένας εκ των θεμελιωδών κανόνων της κυβέρνησης Ομπάμα ήταν ότι κανείς αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δεν μπορεί να παρέμβει ποτέ σε οποιαδήποτε ανεξάρτητη έρευνα υπό το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Ακολουθώντας αυτή την πρακτική, ούτε ο πρόεδρος Ομπάμα ούτε οποιοσδήποτε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έδωσε ποτέ εντολή παρακολούθησης οποιουδήποτε Αμερικανού πολίτη. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός για το αντίθετο είναι απλά ψευδής».

Η πρώτη-χρονικά- απάντηση στις καταγγελίες του Τραμπ ήρθε μέσω twitter, από τον πρώην σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα Μπεν Ρόουντς, ο οποίος διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα περί κοριών στον Πύργο Τραμπ.

«Κανένας πρόεδρος δεν μπορεί να διατάξει τηλεφωνικές υποκλοπές. Αυτοί οι περιορισμοί τέθηκαν σε ισχύ για να προστατεύσουν τους πολίτες από ανθρώπους σαν εσάς», έγραψε ο Ρόουντς στο Twitter.

Απαντώντας στο σχόλιο του Τραμπ ότι ένας δικηγόρος θα έστηνε μια "γερή υπόθεση" ο Ρόουντς έγραψε: "Οχι, δεν θα μπορούσε. Μόνο ένας ψεύτης θα μπορούσε να το κάνει".

Εκπρόσωπος του Τραμπ δήλωσε ότι ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος "έχει συναντήσεις, κάνει τηλεφωνήματα και χτυπάει μπαλάκια" στο γήπεδο του γκολφ που διαθέτει στο Γουεστ Παλμ Μπιτς.

Η ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι διακωμώδησε τους ισχυρισμούς του Τραμπ και έγραψε στο Twitter ότι "η μοναδική απάντηση είναι μια έρευνα από ανεξάρτητη επιτροπή".

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει δεχτεί έντονες πιέσεις από το FBI και από έρευνες του Κογκρέσου σχετικά με τις επαφές ανάμεσα σε μέλη της προεκλογικής του ομάδας και ρώσους αξιωματούχους στη διάρκεια της εκστρατείας.

Ο Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία και ζήτησε από ρώσους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο με αφορμή την ανάμειξη της χώρας σε μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων εναντίον οργανώσεων του Δημοκρατικού Κόμματος κατά τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, ο Μάικλ Φλιν, παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο έπειτα από τις αποκαλύψεις ότι είχε συζητήσει για τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας με τον ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ πριν αναλάβει ο Τραμπ την εξουσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ