ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τη Γερμανία η Τουρκία τα «βάζει» και με τις ΗΠΑ

Μετά τη Γερμανία η Τουρκία τα «βάζει» και με τις ΗΠΑ
REUTERS/Wolfgang Rattay

Νέο μεγάλο «εχθρό» επιλέγει η Τουρκία, που μετά την κλιμακούμενη ένταση με την Γερμανία, η οποία ξέσπασε από ακυρώσεις προεκλογικού τύπου εκδηλώσεων μελών της κυβέρνησης Ερντογάν και ακολουθήθηκε από ιδιαίτερα «σκληρές» δηλώσεις εκατέρωθεν, ρίχνει τα βέλη της στις ΗΠΑ.

Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters, εξέφρασε την θλίψη της χώρας για την επιλογή από μέρους των ΗΠΑ να βασιστούν στη βοήθεια της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG (Δυνάμεις Προστασίας του Λαού) στην προσπάθειά τους να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από τη Ράκα της Συρίας.

Ο αξιωματούχος μίλησε στο πρακτορείο ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση των αρχηγών των γενικών επιτελείων ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας με αντικείμενο την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής «θα μπορούσε να αλλάξει όλη την εικόνα» στην περιοχή.

«Δεν είμαστε βέβαιοι σε αυτό το στάδιο αλλά φαίνεται ότι οι ΗΠΑ μπορεί να πραγματοποιήσουν αυτήν την επιχείρηση με την YPG, όχι με την Τουρκία. Και την ίδια ώρα οι ΗΠΑ δίνουν όπλα στην YPG», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτήρισε «ατυχές» το γεγονός ότι ορισμένοι σύμμαχοι της Άγκυρας επέλεξαν τους Κούρδους της Συρίας ως εταίρους τους στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα ο Γιλντιρίμ τόνισε επίσης ότι η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα πρέπει να συντονιστούν για να εκκαθαρίσουν τη Συρία από τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα αναδυθεί κίνδυνος συγκρούσεων εάν δεν υπάρξει πλήρης συντονισμός.

Υπενθυμίζουμε πως η κόντρα Τουρκίας – Γερμανίας κρατεί εδώ και αρκετές ημέρες. Αποκορύφωμα των «πυρήνων» δηλώσεων που προέκυψαν στα πλαίσια της διπλωματικής κρίσης, ήταν η κατηγορίες από μέρους του προέδρου Ερντογάν για φασιστικές πρακτικές από το Βερολίνο.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Οι πρακτικές των Γερμανών είναι ναζιστικές

Τραβάει το σχοινί ο Τσαβούσογλου: «Θα πάω στη Γερμανία. Κανείς δεν μπορεί να με σταματήσει»

Πρόεδρος τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία: Το παράκανε ο Ερντογάν με τον χαρακτηρισμό «ναζί»

Μέρκελ: Αδικαιολόγητες οι δηλώσεις Ερντογάν περί φασιστικών πρακτικών από το Βερολίνο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ