ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Οι πρακτικές των Γερμανών είναι ναζιστικές

Ερντογάν: Οι πρακτικές των Γερμανών είναι ναζιστικές
Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Αναζωπυρώνεται η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας  με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χαρακτηρίζει "ναζιστική" την απόφαση να απαγορεύσουν τις πολιτικές συγκεντρώσεις σε γερμανικές πόλεις υποστηρικών του, ενόψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου.

«Καμία διαφορά (στη συμπεριφορά των Γερμανών) από την ναζιστική περίοδο», δήλωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στις τακτικές των Γερμανών αξιωματούχων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ρίχνοντας έτσι περισσότερο «λάδι στη φωτιά» στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.

Μιλώντας σε συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν σημείωσε πως: «Γερμανοί, δεν έχετε καμία απολύτως σχέση με τη δημοκρατία και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι τρέχουσες ενέργειές σας δεν ξεχωρίζουν από αυτές της ναζιστικής περιόδου. Όταν τα λέμε αυτά ενοχλούνται. Γιατί ενοχλείστε;»

Τα τελευταία 24ωρα, οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Τουρκίας Γκάμπριελ και Τσαβούσογλου επιχείρησαν τα να κατεβάσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης, ωστόσο δεν τα κατάφεραν. Επιπλέον, το απόγευμα του Σαββάτου υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τσαβούσογλου και Μέρκελ, η οποία χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές ως «εποικοδομητική» χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί κάτι άλλο στη συνέχεια.

Σημειώνεται πως στη Γερμανία 1,5 εκατομμύρια Τούρκοι υπήκοοι έχουν το δικαίωμα ψήφου και θα έχουν τη δυνατότητα να το ασκήσουν στα τουρκικά προξενεία τον Απρίλιο παίρνοντας μέρος στο δημοψήφισμα.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Καταφύγιο τρομοκρατών η Γερμανία

Κορυφώνεται η διπλωματική κρίση μεταξύ Γερμανίας - Τουρκίας

Επικοινωνία Μέρκελ-Γιλντιρίμ με φόντο τις τεταμένες σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ