ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Η Γερμανία χρωστά μεγάλα ποσά στο ΝΑΤΟ

Ντόναλντ Τραμπ: Η Γερμανία χρωστά μεγάλα ποσά στο ΝΑΤΟ
REUTERS/Jonathan Ernst

Στην αποκάλυψη ότι η Γερμανία «οφείλει τεράστια χρηματικά ποσά» στο ΝΑΤΟ και στις Ηνωμένες Πολιτείες που της «παρέχουν πολύ ισχυρή και πολύ δαπανηρή προστασία», προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ λίγες μόνον ώρες μετά την συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στον Λευκό Οίκο.

Οι αποκαλύψεις ήρθαν μέσω Twitter, με τον αμερικανό πρόεδρο να μιλά για τι οφειλές της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας παράλληλα πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να πληρωθούν περισσότερα για την πολύ ισχυρή και πολύ δαπανηρή άμυνα που παρέχουν στη Γερμανία!».

Στο πρώτο tweet του ο Τραμπ έκανε λόγο για μια «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ» συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο χθες στην Ουάσινγκτον, αντίθετα με αυτό που πολλοί παρατηρητές είδαν ως μια τεταμένη συνάντηση η οποία υπογράμμισε τις διαφορές ανάμεσα στους δύο ηγέτες ιδιαίτερα όσον αφορά το εμπόριο ή τη μετανάστευση, όπως αναφέρει σε σχετικό τηλεγράφημά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Παρά τα όσα περιμένατε από την πλευρά των ΠΛΑΣΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Είχα μια ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ συνάντηση με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ», έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος από την πολυτελή κατοικία του στη Φλόριντα όπου περνάει το Σαββατοκύριακο, προτού εξαπολύσει την επίθεσή του για τις αμυντικές δαπάνες του Βερολίνου.

Ωστόσο η Άγκελα Μέρκελ είχε διαβεβαιώσει τον αμερικανό πρόεδρο πως η Γερμανία θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της στο 2% του ΑΕΠ της κατά την πρώτη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο που είχαν χθες.

"Δεσμευόμαστε σήμερα σε αυτό τον στόχο του 2% (του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος - ΑΕΠ) έως το 2024", δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ